Heb je nieuws dat je met de wereld wilt delen? Organiseer je een evenement, lanceer je een nieuw product, een webwinkel of heb je een prijs gewonnen? Allemaal goede redenen om een persbericht op te stellen en aan de media te sturen voor ‘exposure’!

Er zijn veel misverstanden over wat een persbericht wel en niet is. Het is zeker geen commercieel bericht om je product of dienst te verkopen. Maar wat is het dan wel? Want je wilt natuurlijk dat journalisten je bericht oppakken en er een artikel over schrijven of een item van maken. Supastar-pr heeft jarenlange ervaring met het schrijven van persberichten en het informeren van de media om jouw bedrijf, product of dienst in het nieuws te krijgen. Ik deel graag 12 tips met je over de inhoud van een persbericht.

1. Zorg dat het persbericht nieuwswaarde heeft en schrijf je bericht vanuit een boeiende invalshoek. Let er op dat je feitelijk en niet in reclametaal schrijft. Interessant nieuws is bijvoorbeeld: het lanceren van een nieuw product, het aankondigen van een evenement,de release van een nieuwe CD of de samenwerking met een bekend bedrijf of persoon.

2. Schrijf een korte, krachtige kop in telegramstijl. Inhoudelijk geeft de kop weer wat het nieuws is en om wie het gaat.

3. Geef in de eerste alinea antwoord op de vragen: wie, wat, waar, wanneer en hoe. De belangrijkste informatie staat dus in de eerste alinea. De details kun je kwijt in de volgende alinea.

4. Geef enige achtergrondinformatie. Schrijf je over een evenement? Vertel dan wat er gaat gebeuren tijdens het evenement. Gaat het persbericht over een nieuw product? Vertel dan bijvoorbeeld waarvoor je het product goed kunt gebruiken. Houd het wel kort. Maximaal een alinea.

5. Zorg ervoor dat je persbericht niet langer is dan een A4-tje. Schrappen is de kunst van schrijven!

6. Schrijf objectief en zakelijk. Een persbericht mag nooit een verpakte reclame zijn. Dit verkleint de kans op media-aandacht aanzienlijk.

7. Schrijf in de actieve vorm. Houd je zinnen kort en vermijd overbodige woorden als ‘worden’, ‘kunnen’ en ‘zullen’.

8. Wees professioneel en controleer de tekst goed op spelling- en taalfouten.

9. Sluit het persbericht af met de tekst: Einde persbericht. Vermeld hieronder de tekst ‘Noot voor de redactie’ en geef hier aan waar nadere informatie ingewonnen kan worden. Maak het de journalist zo gemakkelijk om in contact met je te komen. Zorg er dan ook voor dat je bereikbaar bent.

10. Als de journalist geïnteresseerd is in plaatsing van je bericht, wil hij/zij daar vaak ook een foto bij gebruiken. SUPER TIP: Zet in je persbericht een link naar je website waar de journalist persfoto’s (hoge resolutie) kan downloaden.

11. Voor je het persbericht verstuurt, vraag jezelf eerst goed af of het nieuws interessant is voor de doelgroep van de journalist/media waaraan je het bericht gaat versturen. Als je de journalist kent, verstuur je persbericht dan met zijn/haar naam in de aanhef.

12. 12. Klik hier voor een voorbeeld van een persbericht.

© 2011 Stephanie Aukes | Supastar-pr, alle rechten voorbehouden.

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan, zolang je de volgende informatie met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Stephanie Aukes van Supastar-pr. Meld je aan voor haar PR Tips & Tricks Ezine via www.supastar-pr.com.”

SUPASTAR-PR SCHRIJFT EN VERSTUURT JOUW PERSBERICHT
Heb je niet de tijd of kennis om een persbericht te schrijven? Supastar-pr schrijft en verstuurt jouw persbericht aan de juiste media die jouw doelgroep bereikt. Bel mij op 06-24608220 of stuur een e-mail naar info

[at]supastar-pr.com Supastar-pr beschikt over nationale- en regionale mediacontacten en adressen zodat jouw persbericht op de juiste plekken terecht komt voor maximale ‘exposure’! De pers telefonisch informeren over jouw nieuws? Ook daarvoor kun je bij mij terecht. Wil je meer weten? Klik hier of neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie.

Over Supastar-pr | Stephanie Aukes
Stephanie Aukes helpt bedrijven en personen met het vergroten van hun zichtbaarheid en naamsbekendheid: bij de media, (potentiële) klanten én online. Stephanie is gedreven, creatief en heeft een bijzonder sterke pen. Authenticiteit en het beste uit mensen en organisaties halen staan bij haar voorop. Door haar toegewijde inspanning en kennis en contacten in het journalistieke veld weet zij voor haar klanten waardevolle media-aandacht te genereren. Stephanie zet bedrijven en personen werkelijk in the spotlight!

Follow me on Twitter:
http://twitter.com/supastarpr

Become a fan on Facebook:
http://www.facebook.com/nl.supastarpr