Maak jij je er schuldig aan? Je persbericht opsmukken met clichéwoorden en commerciële termen die eigenlijk niks zeggen over de échte waarde van je product of dienst?

In een persbericht telt ieder woord. En dat geldt voor al je communicatie met journalisten. Wat jij aan een journalist schrijft of tegen hem zegt bepaalt of hij je gratis publiciteit geeft of dat je mail direct in de prullenbak verdwijnt.

 

Het is dus belangrijk om te weten wat je het beste wel en niet kunt zeggen tegen journalisten en redacties.

In deze blog deel ik 20 woorden die je beter achterwege kunt laten als je succesvol gratis media-aandacht wilt genereren.

1. Uniek

Laat dit woord achterwege. Het zegt eigenlijk niks. Omschrijf liever waarom jouw product of dienst uniek is. Laat een journalist zelf die conclusie trekken. Dat is veel sterker.

2. Gepassioneerd

Heel veel mensen zijn gepassioneerd over wat zij doen. Dat wordt eigenlijk gewoon al van je verwacht. Dus gebruik dit woord liever niet.

3. Toonaangevend

Toonaangevend betekent letterlijk: Leidend. Dominant. Vooraanstaand. Iedereen zegt dat zijn bedrijf, product of dienst toonaangevend is in de markt. Je zegt er dus eigenlijk niks meer.

4. Baanbrekend

Is jouw bedrijf, product of dienst baanbrekend? Omschrijf dan liever waarom het zo is.

5. “In het kader van”

Dit is een erg lange omschrijving voor iets dat veel korter omschreven kan worden. Ik weet nog dat in mijn tijd bij de politie, ja ik heb ooit op het Hoofdbureau van Politie in Amsterdam, gewerkt, dat mijn leidinggevende in ieder brief deze woorden gebruikte.

6. Revolutionair

Met dit woord zeg je dat iets nieuw en bijzonder is en grote gevolgen heeft. Dat is nogal wat. Vermijd dit woord dan ook en omschrijf waarom je denkt dat het revolutionair is. Bijvoorbeeld: “Deze nieuwe behandeling kan diabetes voorkomen.”

7. Innovatief/vernieuwend

Iedereen claimt dat zijn of haar organisatie, product of dienst innovatief is. Maar als je dit kunt omschrijven of kunt laten zien is het veel overtuigender.

8. Oplossing(en)

Zeg niet: “Wij bieden een oplossing of oplossingen voor eenzaamheid.” Maar zeg: Deze app zorgt ervoor dat mensen zich niet meer eenzaam voelen. Dan ben je veel concreter.

9. Prestigieus

Gebruik dit woord alleen als het ook echt zo is.

10. Met (gepaste) trots…

Dit is informatie voor de pers die niet van belang is. Natuurlijk ben je trots op je bedrijf, product of dienst of iets dat je bereikt hebt en wil je het van de daken schreeuwen maar voor de pers is dit niet van belang.

11. Authentiek

Omschrijf liever waarom iets authentiek is in plaats van dat je dit woord gebruikt.

12. Inspirerend

Dit is een lastige! Ik weet het. Ik heb zelf ook de neiging om het woord wel te gebruiken. Maar het is de kunst om er een ander woord voor te kiezen. In plaats van bijvoorbeeld: “Tijdens het event komen inspirerende sprekers vertellen…” kun je beter zeggen “De sprekers op het event delen persoonlijke verhalen over vergeven en verzoenen.” Dan ben je veel concreter.

13. Exclusief (als het gaat over producten of diensten)

Je probeert hiermee waarschijnlijk aan te geven dat iets vernieuwend is, maar eigenlijk is het niet zo.

14. “…word geprezen om”

Waarschijnlijk overdrijf je hier en daar houden journalisten niet van.

15. “het lang verwachte (product/dienst) is eindelijk…”

Waarschijnlijk wachtte alleen je moeder en tante er met smart op.

16. Hoog in het vaandel

Dit is een uitgekauwd begrip. Zeg liever: “Wij vinden het belangrijk dat…”

17. Klantgericht of klant centraal

Men verwacht gewoon dat je als business klantgericht bent.

18. Marktleider

Zeg dit alleen als je kunt aantonen dat je dat ook bent.

Vermijd superlatieven als:

19. Mooiste

Behalve als iemand echt verkozen is tot mooiste van de miss verkiezing bijvoorbeeld.

20. Ontzettend

Dit woord is te overdreven. De kunst is om een persbericht neutraal en feitelijk te houden.

Je merkt dat de bovenstaande woorden subjectief zijn: maar wat de één geweldig vindt, vindt de ander juist verschrikkelijk. En dat is juist niet waar een persbericht over moet gaan. Het dienst een objectief verhaal te zijn. Houd je dus aan de feiten.

Uitzondering op die regel is de quote. Als je een quote van iemand gebruikt in je persbericht, in het belang van je verhaal, dan mag daar best iets subjectiefs in zitten. Dus als je het niet kan laten, stop dan iets subjectiefs in de quote. Het kan een quote zelfs sterk maken. En dat mag zeker wel.

Bijvoorbeeld: “Ik vind het geweldig dat mijn tassenlijn bij de Bijenkorf in Haarlem verkocht gaat worden.”

De uitspraak toont enthousiasme en persoonlijkheid. En ja het is subjectief maar in een quote mag dat.

Het moraal van deze blog is dat journalisten zo door je woorden heen prikken. Ze zijn wars van commercieel taalgebruik. Door opsmuk en/of teveel reclame in je persbericht kan het zijn dat ze je niet serieus nemen. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Controleer dus je persberichten én al je communicatie met de pers op deze opsmukwoorden en vervang ze door informatie die echt waarde toevoegt. Wedden dat je veel sneller free publicity krijgt!

Gratis online PR-training
P.s. Binnenkort geef ik een gratis online training waarin vertel op welke ondernemers een journalist altijd zit te wachten én hoe je een journalist kunt verleiden. Je kunt je HIER aanmelden.