7 vragen om geweldige PR-content te creëren

Je vraagt je misschien af hoe je aan een goed verhaal voor de media komt, of hoe je nieuwe ideeën krijgt voor interessante content voor je blog of vlog. Soms heb je even wat extra inspiratie nodig om weer op nieuwe ideeën te komen.  Ik hoop je daarbij te helpen door je een aantal vragen te stellen om tot een goed en interessant verhaal te komen want storytelling in PR werkt!

Eén ding waar de media en potentiele klanten altijd naar op zoek zijn, is informatie. We willen continu leren in het leven. En we leren graag van (ervarings)deskundigen en experts. Daarom stel ik je graag deze 7 vragen. Door ze te antwoorden, hoop ik dat je je nieuwe verhaal ontdekt. Een verhaal dat je kunt voorleggen aan redacteuren, journalisten en bloggers en/of om zelf je volgende blog over te schrijven op je eigen website.

7 vragen om geweldige PR-content te creëren:

1. Als je bij Humberto Tan van RTL Late Night of bij Matthijs van Nieuwkerk van DWDD zou mogen aanschuiven, welk verhaal zou je dan het liefste delen?
Welk verhaal moet door een zo groot mogelijk publiek gehoord worden?

2. Op welke gebieden kun je jezelf (ervarings)deskundig noemen?

Maak een lijstje en denk zowel aan deskundigheid op persoonlijk als op zakelijk vlak. De media is namelijk gek op deskundigen. Waarvoor mag de media jouw bellen voor bijvoorbeeld ‘de andere kant van het verhaal’: iets dat in het nieuws is waar jij anders over denkt of wat je juist kunt beamen. Visualiseren helpt goed. Zie je jezelf al zitten bij Humberto?

3. Wat kunnen anderen van jou leren? Ofwel hoe kunnen anderen leren, of wat hebben aan jouw ervaring/deskundigheid of oplossing die je biedt, bijvoorbeeld een product of dienst?
Noteer de belangrijkste dingen.

4. Wie (jouw doelgroep) heeft het meeste baat bij jouw ervarings(deskundigheid)?
Als je je doelgroep goed kent en je je in hen verplaatst, schrijf je de beste content en krijg je de beste ideeën om free publicity voor te krijgen.

5. Welke vraag wordt jouw het meest gesteld vanwege je (ervarings)deskundigheid?
Schrijf daar een blog of vlog over en bedenk welke media het interessant kunnen vinden om aandacht te besteden aan jouw kennis op dat gebied.

6. Hoe kun jij anderen helpen met jouw verhaal? Wat kunnen anderen van jouw leren?
Maak een lijstje met alles dat in je opkomt en gebruik dat voor een blog, vlog of om de media mee te benaderen.

7. Hoe komt jouw bedrijf samen met je persoonlijk leven? Waarom ben je bijvoorbeeld begonnen met je business?
Wellicht is dit een super inspirerend verhaal: je lost een probleem op waar je tegenaan liep en besloot er wat aan te doen. Je bent er ‘per ongeluk’ ingerold of je doet nu iets wat compleet het tegenovergestelde is van wat je hiervoor deed: je was aannemer en bent nu online ondernemer bijvoorbeeld.

De media is altijd op zoek naar experts en ervaringsdeskundigen voor hun tv- en radio items en artikelen. Het goede nieuws is dat iedereen een ervaringsdeskundige is.

Voorbeeld
Als je vader of moeder bent, weet je veel over het ouderschap. Als je een gediplomeerd diëtiste bent en zelf 25 kilo bent afgevallen, ben je niet alleen professioneel deskundig maar ook ervaringsdeskundig. Zeer interessant voor de media.

PR- en publiciteitsexpert
Ik ben expert op het gebied van PR en publiciteit doordat ik al 15 jaar in de PR zit en ook voor de media heb gewerkt (en trouwens ook omdat ik een communicatie- en PR opleiding heb gedaan). Op privévlak ben ik ervaringsdeskundig op het gebied van konijnenwelzijn. Ik ben net verhuisd naar Eindhoven maar toen ik nog in Amsterdam woonde, deed ik vrijwilligerswerk voor een konijnenopvang: ik verzorgde iedere week één dag voor de konijnen.

Ervaringsdeskundige konijnenwelzijn
Zelf heb ik ook twee huiskonijnen rondlopen in mijn appartement. Dus ik weet er het één en ander van en ik vind het hartstikke fijn en belangrijk om meer mensen bewust te maken van de zorg en aandacht die konijnen écht nodig hebben: vaak worden ze onbedoeld verwaarloosd. Dus als ik een interview kan doen over het welzijn van konijnen, grijp ik dat met beide handen aan.

Met trots kan ik dan ook vertellen dat mijn twee konijnen inmiddels BK’ers zijn, ofwel Bekende Konijnen. Kijk maar naar dit artikel over mijn twee pluizenbollen in Killer Magazine.

De mens achter het bedrijf
Je kunt dus ook heel goed een interview doen over iets in je privéleven. Wij als mensen vinden het altijd interessant om meer te weten over andere mensen; het kan zelfs de doorslag geven om klant te worden: je hebt een passie of ervaring gemeen.

P.s. Wil je direct professionele hulp van mij om in de media te komen? Vraag gratis en vrijblijvend een nieuwswaardegesprek met mij aan.

Ik ben heel benieuwd om te horen welk verhaal jij graag in de media zou willen brengen. Wil je dat met me delen in een reactie hieronder? Ik ben erg benieuwd en zal op alle comments reageren.