Als je de pers benadert, of leuker nog, de pers benadert jou, dan is het handig om over goed beeldmateriaal van jezelf en/of, je zaak en product(en) te beschikken. Het kan zelfs zomaar invloed hebben of je wél of niet gratis exposure krijgt.

Maar wat is precies geschikt beeldmateriaal voor de pers? Je wilt natuurlijk een sterkte uitstraling hebben en als een autoriteit overkomen en je expertstatus bevestigen. Je wilt gezien worden als dé expert op jouw vakgebied. Maar hoe doe je dat precies?

Ik geef je graag 9 tips om jouw foto’s te kunnen beoordelen of om te gebruiken voor een nieuwe fotoshoot.

9 tips voor goede persfoto’s van jou als expert

  1. Zorg dat je 3-5 verschillende foto’s van jezelf hebt die je aan de pers kunt sturen.
  2. Bied foto’s aan in zowel landscape en portrait. In sommige gevallen heeft een rubriek in een krant, magazine of online namelijk alleen plek voor een portrait of landscape foto.Goed beeldmateriaal voor de pers in portrait en landscape
  3. Zorg dat je foto’s geschoten zijn door een professionele fotograaf. Vraag ook of de fotograaf ervaring heeft met persfoto’s. Zijn/haar foto’s eerder gepubliceerd door kranten of bladen bijvoorbeeld? Als je een fotograaf kiest met ervaring met de pers, dan weet hij/zij wat de vereisten van goed beeldmateriaal zijn die gesteld worden door journalisten en redacties. Investeren in goede foto’s kost misschien een beetje maar je kunt ze overal inzetten voor de promotie van jouw business. De foto’s die je laat maken, kun je bijvoorbeeld ook goed gebruiken voor je website en op social media.
  4. Om jouw beeldmateriaal te publiceren in print-media is het van belang dat je foto’s in hoge resolutie beschikbaar hebt. Vraag of geef aan je fotograaf aan dat de foto’s 300 dpi moeten zijn. Dat is de resolutie die redacties je zullen vragen om op te sturen.
  5. Zorg ervoor dat de foto’s je diversiteit laten zien: een portretfoto (focust zich op je gezicht), een foto waar ook de rest van je lichtaam (gedeeltelijke) op staat, een foto in de studio, een foto buiten, een foto in je winkel, magazijn of op kantoor.
  6. Vraag jezelf af wat je wilt uitstralen. Hoe wil jij jezelf als merk neerzetten? Of hoe wil je dat je producten gezien worden? Zit je in het budget segment of high end segment van de markt. Wil je laten zien dat je een duurzaam bedrijf bent of wil je bijvoorbeeld glamour en luxe uitstralen? Bedenk wat voor foto’s bij jouw imago passen en leg jouw ideeën voor aan de fotograaf. Zo komen jullie samen op de beste foto’s.
  7. Kleur in je kleding speelt een grote rol in mooie foto’s. Ik zelf houd erg van zwart en grijs maar ik weet dat ik daar niet echt een statement mee maak op foto’s. Dus daarom ga ik speciaal voor fotoshoots shoppen zodat mijn foto’s kleurrijker worden. En het kan geen kwaad om een personal stopper of stylist in de arm te nemen om je daarbij te helpen.
  8. Houding is alles! Zorg dat je rechtop zit of staat op foto’s. Armen over elkaar kan een statement maken, maar het moet je staan. Mij staat het niet door mijn vollere figuur, maar als je slank bent, weer wel.
  9. Relax en geniet van de fotoshoot. Is het niet geweldig om even helemaal in het middelpunt van de belangstelling te staan met als eindresultaat dat je foto’s krijgt waar jij op je mooist op staat?


Bekijk mijn persfoto’s

Wil je weten wat voor soort foto’s ik beschikbaar stel aan de pers?  Check deze foto’s om inspiratie op te doen voor die van jou via deze link met mijn persfoto’s.

En zoals je ziet, zie jij mij op de foto’s met magazines en een krant. Dat is natuurlijk niet voor niets. Kranten en magazines lezen hoort bij mijn vak. Ook ben ik voor wat ‘karakter’ naar de NDSM-werf gegaan en heb ik daar in een loods en in het Hilton Hotel een aantal foto’s geschoten. Het restaurant van dit hotel, restaurant Brooklyn is trouwens verrukkelijk. Ik ben fan van hun geweldige hamburger bar, en ja ook heerlijke hamburgers voor vegetariërs.

Wat voor soort voorwerp of sfeer past bij jouw vak? En wat is jouw ervaring met persfoto’s?  Laat het hieronder in een comment aan me weten!

P.s. A.s. donderdag 23 maart 2017 geef ik van 10.00 – 11.15 uur een gratis online seminar over het krijgen van gratis publiciteit. Je kunt je hier aanmelden.