Timing versturen persbericht aan de media

Wat is de beste timing om je persbericht aan de media te versturen? Wat zijn de dagen dat je een redactie of journalist het beste kunt benaderen? Vrijdag is het in ieder geval zeker niet!

In die 15 jaar dat ik ervaring heb met de pers, heb ik alle fouten gemaakt, die je je maar kunt bedenken in het contact met journalisten en bloggers. Dat is niet leuk maar wel ongelofelijk leerzaam. En nu weet ik precies wat zij wel en niet prettig vinden en hoe je de kans op free publicity zo groot mogelijk maakt.

Je betaalt de media niet voor de publiciteit, dus uiteindelijk heb je geen garanties als je hen een persbericht stuurt of opbelt, maar omdat het veel geloofwaardiger is dan adverteren, kan het je veel meer opleveren. Denk aan instant expertstatus omdat jij in de krant staat en je concurrent niet. Je wordt veel aantrekkelijker voor nieuwe klanten en kunt een échte autoriteit worden op je vakgebied.

Rekening houden met de juiste timing kan je je kans op free publicity ontzettend vergroten. Welke dagen van de week kun je een journalist het beste benaderen?

Verstuur je persbericht liever niet op vrijdag. Een journalist is dan net als jijzelf vaak al met het weekend bezig en is zijn werk aan het afronden. Hierdoor kan je persbericht sneller buiten de boot vallen.

Mijn ervaring is dat maandag, dinsdag en eventueel woensdag de beste dagen zijn om de media je persbericht op te sturen. Mijn persoonlijke voorkeur heeft maandag. Waarom? Het weekend is dan net voorbij. In het weekend ontvangt de pers doorgaans minder nieuws. Op maandag start een journalist zijn nieuwe week. Hoe fijn is het als hij dan meteen een interessant persbericht of belletje van jou ontvangt waarmee hij aan de slag kan?

Dinsdag is een favoriete dag voor het versturen van persberichten. Toen ik nog zelf nog voor een magazine werkte, merkte ik dat ik op dinsdag de meeste persberichten ontving. Maandag bied je dus een kans omdat er dan minder persbericht verstuurd worden, maar journalisten wel zitten te wachten op je nieuws. Ik weet nog hoe blij ik was als redacteur als ik op maandag interessant nieuws of goede verhalen ontving. Je persbericht wordt op maandag veel minder ondergesneeuwd door andere persberichten.

Dinsdag is een favoriete dag om persberichten te versturen.

Laatst las ik dat uit onderzoek bleek, dat persberichten op woensdag meer effect hebben. Ik heb dat getest en bij mij is niet meer succes gebleken. Mijn eigen favoriete dag is en blijft maandag (of anders dinsdag). Donderdag vind ik minder geschikt omdat de week dan al bijna voorbij is. Verstuur in ieder geval nooit een persbericht op vrijdag (als je uiteraard de keuze hebt om een andere dag te kiezen, soms heeft iets spoed en kan het niet anders).

Op vrijdag is het weekend helemaal dichtbij. Als mens (en journalisten dus ook ;-) leven we toe naar het weekend en kan het zijn dat wanneer de journalist maandag weer op de redactie is, hij je persbericht van vrijdag al helemaal vergeten is. Daarnaast werken veel journalisten niet op vrijdag. Ook woensdag is zo’n dag dat minder journalisten aan het werk zijn. Net als in het bedrijfsleven zijn er minder redacteuren aan het werk in verband met de zorg voor hun kinderen.

Zorg dus dat je rekening houdt met de agenda van journalisten. De kans dat je gratis publiciteit scoort, is dan vele malen groter. Go for it!

Gratis PR-masterclass
Op 23 mei en op 31 mei geef ik twee gratis online PR-masterclasses waarin ik nog meer PR-tips deel die je direct kunt uitvoeren en waarmee je free publicity kunt scoren. Je kunt er gratis bij zijn. Meld je hier aan voor deze online PR-masterclass.

Heb jij tips voor timing die voor jou gewerkt hebben? Laat het me weten in een comment!