My Title

Persbericht: Diëtist/diabetesverpleegkundige Harriët Verkoelen: Minder koolhydraten kan hartinfarct diabeet voorkomen

Harriet VerkoelenDiabetespatiënten bijna 50% meer kans op hartinfarct

Iemand met diabetes heeft 48% meer kans op een hartaanval dan iemand zonder diabetes. Dat blijkt uit het Britse onderzoek “National Diabetes Audit 2011-2012”. Ook hebben diabetespatiënten meer kans op overlijden na een hartaanval. Suikerziekte kan in veel gevallen de zenuwen aantasten waardoor de pijn die gepaard gaat met een hartaanval door de patiënt niet gevoeld wordt. Dit geeft meer risico op een foute diagnose en ernstige complicaties. Volgens diëtist en diabetesverpleegkundige Harriët Verkoelen kan de kans op een hartinfarct bij diabetespatiënten aanzienlijk verkleint worden wanneer het juiste voedingsadvies wordt geven. Minder koolhydraten kan de kans op een hartinfarct volgens Verkoelen aanzienlijk verkleinen.

Vet is niet slecht
In Nederland wordt door specialisten nog steeds vaak een standaard vetarm voedingsadvies gegeven aan mensen met diabetes type 2 met overgewicht. Helemaal fout volgens Verkoelen want vet is per definitie niet slecht. Het lichaam heeft vet nodig om goed te kunnen functioneren. In vis, noten, olijfolie en avocado zitten bijvoorbeeld gezonde vetten die het goede HDL-cholesterol doen stijgen. Deze vetten helpen hartvaatziekten voorkomen. Verhoging van het goede HDL-cholesterol verlaagt het slechte LDL-cholesterol. Dit verminderd vernauwing aan de vaatwand waardoor het risico op hartvaatziekten verminderd.

Minder koolhydraten tegen hartvaatziekten
In plaats van een vetarm dieet voor te schrijven, is Verkoelen van mening dat er juist altijd een koolhydraatarm dieet geadviseerd zou moeten worden aan diabetespatiënten. Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in buikvet en het slechte LDL-cholesterol. Ook verhoogt het de bloedglucosewaarden. Het nuttigen van minder koolhydraten verlaagt automatisch de bloedglucosewaarden en voorkomt zenuwschade en schade aan de bloedvaatwanden. Dit helpt een hartinfarct en aantasting van de zenuwfunctie te voorkomen. “Ik zet me ervoor in om de koolhydraatarme leefstijl in Nederland bekender en meer geaccepteerd te maken zodat mensen met diabetes zich veel beter voelen, gezonder en prettiger kunnen leven én minder kans hebben op hartvaatziekten,” aldus Verkoelen.

Over Harriët Verkoelen
Harriët Verkoelen (1963) heeft 25 jaar ervaring als diëtist en diabetesverpleegkundige. Zij is auteur van “Echt Afvallen doe je zo. Meer Andere gezonde voeding, minder koolhydraten” (december 2012) en “Andere gezonde voeding. Lage bloedglucosewaarden, hoge vetverbranding (2009)”. Verkoelen heeft duizenden mensen begeleid naar een gezondere leefstijl waaronder diabetici die minder medicijnen willen gebruiken. Zowel in haar diëtistenpraktijk Prima Vita als online geeft zij dieetadviezen. Haar voedingsinzichten verschenen eerder bij EditieNL, Vrouw Magazine, AD, Het Financieele Dagblad, Metro, Vrouw.nl, Beau Monde, De Gelderlander, Medicalfacts en tal van andere media. www.harrietverkoelen.nl

Noot voor redactie
Voor meer informatie, additioneel beeldmateriaal of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met persvoorlichter Stephanie Aukes via telefoonnummer 06-24608220 of per e-mail via info

[at]supastar-pr.com.

Brits “National Diabetes Audit 2011-2012”:
http://www.diabetes.org.uk/About_us/News_Landing_Page/People-with-diabetes-almost-50-more-likely-to-have-heart-attacks

De cover van ‘Echt Afvallen doe je zo – Meer Andere gezonde voeding, minder koolhydraten’ vindt u hier: 
http://img231.imageshack.us/img231/2220/echtafvallendoejezoharr.jpg

Portretfoto Harriët Verkoelen:
http://imageshack.us/a/img841/6320/dsc2381vk.jpg

By |2018-01-02T21:51:41+00:00April 3, 2013|PR Tips & Tricks|