Hoe je gratis publiciteit scoort
Heb je wel eens een “nee” te horen gekregen van een journalist? Of ben je bang om een “nee” te krijgen en trek je daardoor de stoute schoenen niet aan om de media op te zoeken?

Dan heb ik een interessante tip voor je die iedere keer werkt.

Ja, het is super spannend om een journalist te contacten. En vooral als je hem of haar direct belt. Stel nu dat ze bot reageren?

Het kan dat een journalist bot reageert. Maar in mijn hele carrière, in 15 jaar tijd, heb ik dat maar twee keer gehad. En die journalisten heb ik ook direct van mijn perslijst verwijderd. Daar wil ik helemaal geen zaken mee doen. Ach, journalisten…het zijn net mensen.

Dus de kans dat een journalist bot reageert is heel klein (of je moet echt een heel slecht verhaal hebben). En het kan natuurlijk dat een journalist zegt dat hij/zij er niks mee kan. Het kan zijn dat er net aandacht besteed is aan het onderwerp, dat hij/zij toch net niet de juiste journalist is voor het verhaal enzovoorts.

Maar een “nee” is echt niet het einde van de wereld. Het is het begin van het ombuigen naar een “ja” bij een andere journalist.

Ik zal je uitleggen wat ik bedoel.

Als je een “nee” krijgt van een journalist, stel hem/haar dan de vraag voor wie hij/zij denkt dat het wel een geschikt verhaal is.

Journalisten zijn enorm goed op de hoogte van elkaars publicaties en tv- of radio-items. Dat is hun werk. Zij moeten overal van op de hoogte zijn om hun werk goed te kunnen doen. Dus een journalist is dé persoon bij uitstek om je te vertellen voor welk medium en journalist het verhaal wel geschikt zou kunnen zijn.

Maar ik ken geen enkele ondernemer, behalve natuurlijk de deelnemers aan mijn online free publicity programma Kraak de mediacode (wink wink), die journalisten dit soort vragen stelt.

Een grote gemiste kans als je het mij vraagt. Als mens zit het in ons om een ander te willen helpen. Mijn ervaring is dat journalisten je graag de juiste weg op helpen. Dus buig een “nee” om naar een “ja” bij een andere journalist door deze simpele vervolgvraag te stellen.

Meer van dit soort tips geef ik in het video-interview met Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de Freelancer of the Year Awards (FOTY-Awards). Hij interviewde mij en stelde mij de vraag hoe deelnemers aan deze awards gratis publiciteit kunnen scoren. Check de video hier beneden.

Zelf heb ik twee jaar geleden meegedaan aan deze wedstrijd. Ik eindigde in de top 3 van beste adviseurs/consultants van Nederland. Woooha!

Het was een enorm leuke ervaring. Ik kan het je aanraden om dit jaar mee te doen. Het biedt je mooie publiciteitskansen en het vergroot je netwerk.

Ik hoop dat deze tip je zal overtuigen om wél de stoute schoenen aan te trekken. Dat je de telefoon oppakt en een journalist gaat bellen. “Nee” heb je, “ja” kun je krijgen. Het is een oud gezegde maar zo waar. Uit je comfortzone stappen levert je nieuwe resultaten op. Dus ik zou zeggen, go for it!

P.s. Op 8 februari geef ik een gratis online training waarin ik tips geef waar je een journalist het beste mee kunt benaderen. Je kunt je hier aanmelden.