Hoe je PR krijgt voor je product lancering

Hoe pak je de PR aan voor de lancering van een product? In deze blog deel ik mijn PR-aanpak aan de hand van een recent voorbeeld zodat je kunt zien, dat het voor jou met de juiste aanpak ook mogelijk is ;-)

Voordat je de media benadert, stel jezelf dan altijd de volgende belangrijke vraag: wat is de nieuwswaarde? Of het nu gaat om de lancering van een app, een boek of een online dienst, het helpt om een een aantal kritische vragen te stellen om achter je nieuwswaarde te komen. Ik heb een kort lijstje gemaakt van vragen die je jezelf kun stellen om je nieuwswaarde in te kunnen schatten:

Nieuwswaarde-vragen:
1) Wat is er vernieuwend aan mijn product?
2) Wat is er anders dan anders aan mijn product en/of aan mij als initiatiefnemer?
3) Wat is er (redelijk) nieuw aan mijn product?
4) Wat is het voordeel van mijn product voor mijn doelgroep?
5) Welk probleem los ik op voor mijn doelgroep?

En wat ook altijd goed werkt: vertel mensen in je omgeving over je product. Hoe wordt er gereageerd als je erover vertelt? Als er wordt gereageerd met: “Wow, wat ontzettend gaaf!” en mensen tonen veel interesse in je product, dan is de kans groot dat je nieuwswaarde hebt voor de pers. Ik raad je dan ook zeker aan om journalisten en redacties te benaderen om gratis publiciteit te genereren.

Maar hoe pak je dat nu precies aan? Om je een goed idee te geven, deel ik de PR-aanpak voor mijn klant GOOSE. Ik zal de vragen die ik hierboven gesteld heb, ook beantwoorden.

De nieuwswaarde-vragen van GOOSE beantwoord:
1) GOOSE is de eerste Nederlandse VPN-dienst.
2) GOOSE zorgt voor een veilige, betaalbare internetverbinding voor iedereen. GOOSE houdt geen loggegevens van gebruikers bij (wat anderen soms wel doen) en laat je privé op het internet surfen omdat je een ander IP-adres kiest uit de landenlijst die GOOSE beschikbaar stelt. Joeri van de Watering, de oprichter, is een succesvolle jonge (26 jaar oud) internetondernemer die al vanaf zijn 19e onderneemt. GOOSE ontving een investering van 1 miljoen euro om de app te realiseren.
3) GOOSE is de eerste Nederlandse VPN-dienst en is gericht op de niet-technische internetgebruiker voor alledaags gebruik van internet. De meeste VPN-aanbieders richten zich op de gevorderde/technische internetgebruiker. Ook is GOOSE de eerste met een Nederlandse helpdesk, wat natuurlijk super handig is voor gebruikers uit Nederland. De helpdesk is 24/7 bereikbaar om je te helpen.
4) Veilig online en privé surfen, maar ook bijvoorbeeld Uitzending Gemist in het buitenland kunnen bekijken omdat je een Nederlands IP-adres kunt kiezen uit de lijst van IP’s die GOOSE beschikbaar stelt.
5) Onveiligheid op internet. Op het nieuws hoor je steeds vaker dat (gewonen) mensen en bedrijven gehackt worden. Met GOOSE creëer je een veilige online verbinding, je kunt privé op het internet surfen en geografische blokkeringen opheffen.

Gezien de antwoorden van hierboven, lijkt er genoeg nieuwswaarde te zijn. GOOSE is Nederlands, de eerste. GOOSE lost een probleem van onveiligheid op het internet op. GOOSE is betaalbaar (vanaf € 2,99 per maand) en voor iedereen gemakkelijk te installeren. Daarnaast is de oprichter, Joeri van de Watering, 26 jaar jong, heel sympathiek (wat de media alleen maar fijn vindt en waar je veel goodwill door krijgt) en runt hij al vanaf zijn 19e een succesvol online marketingbureau. Allemaal ingrediënten die journalisten aanspreken.

Dus voor welke aanpak hebben we gekozen voor de PR-campagne?
We kozen voor een persbericht omdat je op die manier het nieuws groot kan verspreiden. Het persbericht is verstuurd aan journalisten die tech, veiligheid, internet en ondernemen interessant vinden. Daar kwamen al enkele reacties uit maar het is belangrijk om follow up te doen zodat je het meeste uit je PR-campagne kunt halen. Ik maak met de klant dan altijd een lijstje van zo’n 10-15 media om follow up bij te doen. Dit zijn media waar de klant graag bij wil verschijnen én waar de kans groot is dat de media de klant ook interessant zal vinden. De follow up kun je doen per telefoon of per mail. Als je belt, weet je tenminste wel meteen of het die journalist bij dat betreffende medium wat lijkt . Als je mailt, zul je een reactie moeten afwachten en dat kost wat meer tijd. Bellen is dus sneller en effectiever, maar ook per e-mail kun je goed follow up doen.

Follow up levert resultaten op
Het is belangrijk om bij je follow up te bedenken wat je de de betreffende journalist het beste kan voorleggen. Zo zijn reviews voor GOOSE erg interessant. Onafhankelijke journalisten die de VPN-app testen en hun mening geven. Dat leverde bijvoorbeeld deze review van TechPulse.be op.

Een medium als de Telegraaf schrijft op hun DFT-pagina’s (De Financiële Telegraaf) graag over ondernemers en heeft er zelfs speciale rubrieken voor. Dat leverde GOOSE een interview op in de #Doorbreker rubriek, in de papieren krant én online. Als je de rubrieken kent, kun je er specifiek op pitchen. Handig toch?

Ook is het slim om de regionale media te benaderen omdat die ook graag aandacht besteden aan nieuwe initiatieven en leuke ondernemers uit de buurt. Het AD voelde daarvoor en publiceerde ook een artikel over GOOSE.

En BNR, Business Nieuwsradio, wordt aan een stuk door gesproken over succesvolle ondernemers en start-ups. Met slechts één belletje was een interview en pitch in het programma ‘Zakendoen’ geregeld, net als een artikel op RTLNieuws.nlRTLZ en Bright. Ook Computer Idee deed een pagina groot interview met Joeri.

De clue? De PR-campagne was zo succesvol omdat we de media waarbij follow up is gedaan, goed onderzocht is. “Is dit een leuk/goed/passend onderwerp voor dit medium, voor deze journalist?” was steeds, voordat de media benaderd werd, de centrale vraag. Deze PR-aanpak heeft bijgedragen aan een verdubbeling van het aantal aanmeldingen voor GOOSE.

Als je een journalist, een medium, iets aanbiedt dat bij hen past, waar een rubriek voor is, dan is de kans dat je free publicity krijgt, heel groot.

Ik hoop dat dit voorbeeld je inzicht geeft in hoe je je (volgende) PR-campagne kunt aanpakken. En “nee” hoort er ook bij, maar de crux zit hem in het niet opgeven. Doorgaan want een “nee” gaat echt een keer een “ja” worden en dan spring je een gat in de lucht van geluk.

Één artikel in bij een gerespecteerd medium kan al een mooie doorbraak in het succes van je business betekenen.

P.s. Ik geef een gratis online training waar ik nog 7 PR-strategieën deel. Ben je erbij? Je kunt je gratis aanmelden via: https://supastar-pr.webinargeek.com/7-pr-strategieen-om-gratis-publiciteit-te-krijgen

 

Welke aanpak heeft voor jouw geleid tot succes? Deel het in een comment!