PR tips Stephanie Aukes publiciteitsdeskundige

“Ikke, ikke, ikke…” Dit is wat journalisten en redacties veel te vaak horen als ze benaderd worden door ondernemers die graag gratis publiciteit willen.

Dat werkt dus echt niet.

Het pijnlijke is dat ondernemers vaak helemaal niet door hebben dat ze zo overkomen. Dit is het laatste wat je wilt natuurlijk want het levert je niks anders op dan irritatie bij de journalist. Dan kun je wel fluiten naar free publicity voor je geweldige product, dienst of jezelf als deskundige.

Wat moet je nu vooral niet doen? En wat werkt dan wel?

Wanneer je een succesvolle business op wilt bouwen, dan is het noodzakelijk om je te kunnen verplaatsen in je potentiële klant. Het helpt je om zijn taal te leren spreken, zijn woorden te gebruiken en in te spelen op wat de klant wilt.

Nou, zo werkt het ook in contact met de media. Maar het is alsof veel ondernemers dat dan even helemaal vergeten zijn. Zijn het de zenuwen? Is het omdat ze niet weten hoe het precies werkt? Of omdat ze onzeker zijn over wat ze te bieden hebben. Of een combinatie van deze factoren?

Iedere samenwerking die je aan gaat, dus ook met journalisten en redacties, is gebaseerd op wat beide partijen eraan hebben.

Wanneer jij zelf benaderd wordt door een mogelijke samenwerkingspartner, dan vraag je jezelf ook af: what’s in it for me?

Hetzelfde doet die journalist als jij hem benadert. Hij denkt: what’s in it for me. Ofwel: wat heeft de doelgroep van het medium hieraan?

Wat werkt dan wel?

Voordat je de media benadert, stel jezelf dan iedere keer deze vraag:

Who cares?

Ja, ik weet het, het klinkt heel hard. Maar het werkt wel. Vraag jezelf steeds af wat het medium kan met jouw verhaal. Leer denken vanuit de kijker, lezer of luisteraar van het medium dat je benadert. Alleen dan, scoor je free publicity. Want alleen als het interessant is voor de doelgroep van het medium, zul je media-aandacht krijgen.

Een nieuw logo of een nieuwe website? Er zullen geen media zijn die dit interessant vinden.  Het is super gaaf voor jou, maar niet iets dat de media nieuwswaardig vindt. Wel kun je het natuurlijk je nieuwsbrieflezers vertellen en het delen op social media maar voor de media is er meer nodig.

Heb je bijvoorbeeld een product of dienst die (vrij) nieuw is óf ben je deskundig op een bepaald vakgebied waar we allemaal veel vanaf willen weten? Kun je daar veel over vertellen? Je bent bijvoorbeeld beautydeskundige, financieel expert of coach? Dan kun je heel goed nieuwswaarde hebben en creëren voor de media. Ik vind het geweldig om deelnemers van mijn trainingen en programma’s daarbij te helpen en grote publiciteit te zien scoren!

Een voorbeeld. Recentelijk stond mijn klant start-up GOOSE VPN in de Telegraaf met een artikel. Zie hier de digitale versie van het artikel. Het artikel heet “Veilige verbinding voor iedereen”.

Als je jezelf de vraag stelt: who cares?

Dan is het antwoord: héél veel mensen, ook mensen buiten je netwerk. Wie wil er geen veilige internetverbinding? Niemand wil gehackt worden of pottenkijkers hebben als je surft via openbare WiFi, toch? Precies! GOOSE lost een probleem op, en is ook de eerste Nederlandse VPN-aanbieder. Niet alleen Telegraaf maar ook RTLnieuws.nl, Algemeen Dagblad, BNR Nieuwsradio, Bright, Emerce, Sprout en nog meer media vonden het belangrijk om met hun doelgroep te delen dat GOOSE kan helpen om veilig te internetten.

Maar vraag jezelf dus altijd af: who cares? Als het antwoord is dat veel mensen (buiten je eigen netwerk) het belangrijk vinden óf dat het belangrijk voor hen kan zijn, benader dan de media.

Verplaats je in de doelgroep van het medium, de volgende keer dat je een samenwerking wilt aangaan met de media, want het kan een super gave samenwerking zijn die jou veel kan opleveren!

Meer klanten, meer autoriteit en  hogere prijzen vragen die gemakkelijk betaald worden door klanten. Het kunnen allemaal gevolgen zijn van free publicity!

Dat gun je jezelf toch ook ;-)

Meer tips? Op woensdag 5 april 2017 geef ik weer een gratis online PR-training. Ik deel PR-successen uit de praktijk en vertel je hoe het gelukt is om die media-aandacht in de krant, radio, magazines, online en televisie te krijgen. Ik wil jou inspireren om er ook voor te gaan. Zie ik je dan? Aanmelden doe je HIER.