My Title

Interview met hoofdredacteur Jazz Magazine Paul Evers

Hij heeft alle grote artiesten ontmoet, geleefd als een popster en verstaat zijn vak als geen ander. Paul Evers is vandaag hoofdredacteur van Jazz Magazine en uitgeefmanager van het poptijdschrift Oor en Jazz Magazine. In de jaren ’70 en ’80 heeft hij als redacteur van Oor de glorietijd van de muziekindustrie meegemaakt. QT blikt met hem terug op deze machtige tijd én bespreekt de hedendaagse Nederlandse jazz- en soulscene. Ook praten we met hem over zijn boek ‘ALL THAT JAZZ’. Een must have voor iedere liefhebber van jazz, soul, urban, world, blues en singer-songwriter. Aan de hand van muziekgeschiedenis, prachtige biografieën, anekdotes, schitterende foto’s en zelfs jazz kookrecepten, laat hij je zien hoe al deze genres in elkaar verweven zijn. Het is een mooie zomerse maandagmiddag in Amsterdam als we Paul Evers ontmoeten en hem vragen stellen over zijn grote liefde: muziek.

Waar komt jouw liefde voor muziek vandaan?
‘Muziek is een heel belangrijk gegeven in mijn leven. Ik groeide op met zowel muziek van The Beatles als soul legendes als Marvin Gaye en James Brown. Muziek fascineert me enorm. In mijn studententijd speelde ik zelf ook veel in bandjes. Ik zong, speelde bas, drums en toetsen maar vooral gitaar.’

Hoe ben je in de wereld van muziekbladen terecht gekomen?
‘Ik ben er eigenlijk toevallig ingerold. Ik studeerde Journalistiek in Utrecht en ontmoette op een feestje iemand van het muziektijdschrift Oor die me uitnodigde om een keer op de redactie langs te komen. Ik vond het een enorm spannende wereld die muziekredactie. Ik kreeg toen een plaat mee die ik mocht recenseren om te kijken wat ik in huis had. Dat was de nieuwste plaat van Cher. Ondanks dat het als proef bedoeld was, werd mijn recensie direct in Oor geplaatst! En ik kreeg meteen weer een nieuwe plaat mee naar huis die ik mocht recenseren. Het honorarium was de plaat zelf, die mocht ik houden. Mijn eerste interview was met een Britse rockband. Ik kreeg de smaak goed te pakken: de muziek, de gillende fans, de tourbus. Ik vond het een machtige wereld en kon me er goed in mengen. Ik begon toen ook met het maken van reportages waardoor ik soms een week lang met bands optrok. Dat was ook het moment dat ik in de redactie van Oor kwam en mocht mee vergaderen over de richting van het tijdschrift. Dus ik groeide er al het ware in!

Hoe heb je de periode bij Oor ervaren?
‘Het was een fantastische tijd. In de jaren ’60 en ’70 was er nog geld als water. En het waren helemaal gouden tijden toen de cd in de jaren ’80 op de markt kwam. Daar hebben we als muziekredactie van meegeprofiteerd. Ik vloog de hele wereld over om alle grote popsterren te interviewen en verbleef in 4 en 5 sterren hotels. Ik had zelfs een hele week een privé-chauffeur tot mijn beschikking. Ik leefde als het ware zelf als een popster. Eind jaren ’70 klom ik hoger in de hiërarchie van het tijdschrift en op een gegeven moment werd ik gevraagd om hoofdredacteur te worden. Dat heb ik 12 jaar gedaan en sinds 3,5 jaar ben ik hoofdredacteur van Jazz Magazine, dit omdat mijn voorliefde voor jazz en soul muziek steeds groter werd. Aan Oor ben ik nog steeds verbonden als uitgever.’

Welke artiest heeft de meeste indruk op je gemaakt?
‘Dat is moeilijk te zeggen. Ik heb zoveel grote artiesten ontmoet maar als ik dan echt moet kiezen dan hebben Bono, David Bowie, Mick Jagger, Marvin Gaye en James Brown toch wel de meeste indruk op me gemaakt. Het gaf een enorme kick om mijn helden te mogen interviewen. U2 heb ik vanaf het begin meegemaakt. Het is machtig als je aan de basis van het bekendmaken van een band staat. Ik heb eens een week bij hen gelogeerd in een flatje in Londen dat ze toen gehuurd hadden. We sliepen, aten, dronken en blowden samen. Je bouwt zo echt een vertrouwensband op. Wist je dat bijna alle grote popsterren klein zijn? Dat viel me op. Ze hebben die drang om zich te laten gelden door hun lengte.’

Wat is het meest memorabele moment dat je hebt meegemaakt in je carrière?

‘Dat zijn er teveel! Ik heb eigenlijk al mijn grote helden ontmoet. Ik voel me superrijk en bevoorrecht dat ik dat heb kunnen doen. Ik ben dankbaar dat ik met muziek aan de gang kon gaan.’

Is er toch nog iemand die je zou willen interviewen als je de kans zou krijgen?
‘Prince en Michael Jackson. Prince is alleen echt onbenaderbaar en Michael Jackson gaat helaas niet meer.’

Wat zijn de uitdagingen in jouw vak?
‘Het verhaal vertellen dat muziek muziek is….of het nu pop of jazz is. De tijd van grenzen en het afbakenen van muziek is voorbij. Het gaat juist om de persoonlijke beleving!’

Waarom wilde je het boek ‘ALL THAT JAZZ’ maken?
‘Juist om dat aan te geven. In muziek zijn er geen grenzen. Jazz is er niet zonder soul , world of blues. De tijd om muziek in hokjes te stoppen is over. Met ‘ALL THAT JAZZ’ wil ik de verbintenissen aangeven. Heel veel kan, als je maar open-minded bent.’

Hoe kijk je met jouw pop achtergrond aan tegen soul en jazz?
‘Alles in de pop is heel erg georganiseerd, alles moet in strakke stramienen, zowel de muziek als de infrastructuur. Wat ik heerlijk vind aan jazz en soul is dat het vrijer is. Het is ongeorganiseerder, die wereld is nog heel toegankelijk en er is meer ruimte voor improvisatie.’

Wat vind je van de ontwikkelingen in de muziekindustrie?

‘Ik zie veel mogelijkheden in deze tijd. De muziekindustrie is echter te laat ingesprongen op de online communicatie. Het is een logge wereld die achter de markt aan loopt. Maar er komt een omslag aan. Je ziet al veel platenmaatschappijen die fuseren. In deze tijd moet je het slim aanpakken. Vandaag de dag is online distributie essentieel. Kleinschaligheid biedt kansen en zorgt ervoor dat je dichtbij je publiek kunt zitten en een loyale fanbase kunt opbouwen.’

Speel je zelf nog steeds?
‘Ik speel sinds kort weer! Ik vorm met mijn twee zoons een bandje waar ik de elektrische gitaar speel. We spelen Beatlesliedjes en we krijgen verzoeken om daarmee op te treden. We hebben er erg veel lol in.’

Waar luister je thuis naar?
‘Ik luister veel naar jazz, nu –soul, cross-over en world. Pop vind ik tegenwoordig te geformatteerd, hoewel ik bands als Vampire Weekend en Yeasayer wel goed vind.

Heb je nog tips voor QT-lezers?
‘Ik ben erg onder de indruk van de samenwerking van John Legend en The Roots. Ze maken nu samen een album dat in september uitkomt. Daar kijk ik echt naar uit. Maar let vooral op Aloe Blacc, de nieuwe soulsensatie: die is echt fantastisch!

Welke opkomende Nederlandse soultalenten voorspel jij een gouden toekomst?
Er is in Nederland een beweging gaande. De nieuwste Nederlandse soulartiesten zie je in De Wereld Draait Door. Soul van Nederlandse bodem slaat nu ook door naar de hitparade en radio 3. Onze soulartiesten kunnen zich meten met buitenlandse soulartiesten, zie Alain Clark, Giovanca, Sabrina Starke , Pam Feather en Shirma Rouse hebben allemaal enorm veel talent en hun muziek slaat terecht aan. Het soulklimaat in Nederland is erg goed en ik weet zeker dat we nog veel kunnen verwachten van onze Nederlandse soulartiesten!’

MAAK KANS OP EEN EXEMPLAAR VAN ‘ALL THAT JAZZ!’
Morgen kun je meedoen aan een prijsvraag om een exemplaar van ‘ALL THAT JAZZ’ te winnen. Houdt de site dus in de gaten! Wil je zo lang niet wachten? ALL THAT JAZZ is hier te bestellen en in te zien.

Wil je meer weten over Jazz Magazine? Ga naar: www.jazzmagazine.nl

By |2016-11-01T08:44:33+00:00September 6, 2010|PR Tips & Tricks|