media-angst overwinnen om gratis publiciteit te krijgen

Ben je soms ook bang voor dingen waarvan je weet dat je ze zou moeten doen? Houdt angst je tegen in jouw succes: als mens, als ondernemer?

Als je eerlijk bent tegen jezelf, doe je dan alles dat je graag zou willen doen om gelukkiger en succesvoller te zijn? Of laat je je tegen houden door negatieve stemmetjes in je hoofd? Bedenk je bijvoorbeeld vaak excuses? Overdenk je alles te veel waardoor je jezelf tegenhoudt in je groei?

Ik denk dat we ons allemaal wel (gedeeltelijk) herkennen in het hebben van angst en dat we daardoor niet altijd doen wat we echt willen óf wat we zouden moeten doen. Of het nu angst is om een cursus te doen, en het niet terug te verdienen, of angst om anderen om hulp te vragen. Of bijvoorbeeld angst om de media te benaderen om zichtbaarder te worden.

Introvert
Ik ben van nature introvert en was ook altijd bang om contact te maken met mensen. “Jij?” zul je misschien denken. Ja echt, ik. Bang voor afwijzing of een ongemakkelijke situatie. Ik weet nog heel goed dat toen ik 7 jaar geleden begon met fulltime ondernemen, ik het super eng vond om naar ondernemersnetwerken te gaan. Ik liet me bijna door mijn angst tegen houden. Maar gelukkig nodigde mijn lieve vriendin Alice mij uit en beloofde me aan wat ondernemers voor te stellen én “bij me te blijven” als dat me zou helpen. Met lood in mijn schoenen ging ik erheen, maar ik ging!

Buiten mijn comfortzone
Ik ging wél omdat ik wist dat als ik succesvol wilde worden, ik zou moeten netwerken. Dus ik moest uit mijn comfortzone stappen. En uiteindelijk viel het ontzettend mee. Ik merkte al snel dat mensen op me afstapten en het gesprek begonnen met de zin: “Hallo ik ben die en die, wat voor business heb jij?”. Nu gebruik altijd een dergelijke openingszin tijdens netwerkbijeenkomsten. En dat werkt altijd!

Succesvoller worden
Maar stel, dat ik me had laten tegen houden door mijn angst, dan denk ik niet dat ik zo succesvol zou zijn als ik nu ben. Netwerken maakt onderdeel uit van succesvol ondernemen. Net als dat ik vind dat iedereen met een business aan PR zou moeten doen. Onderzoek op z’n minst hoe je PR zou kunnen inzetten om nog succesvoller te worden en meer mensen te kunnen bereiken.

Gemiste kans
Het kan ontzettend spannend zijn om de media te mailen of bellen over je business, maar als je het niet doet, wat voor kans laat je dan wel niet liggen? Je zult het nooit weten, als je het niet probeert. En denk maar niet dat ik niet de adrenaline voel als ik de media benader. Ik stotter soms zelfs als ik mijn eerste woorden uitspreek, maar omdat ik weet hoe ik journalisten moet benaderen en waarmee, krijg ik geen nare reacties. Integendeel, ze bedanken me soms zelfs dat ik hen benaderd heb met een goed verhaal of idee.

Wauw-factor met free publicity
Met slechts één artikel in de plaatselijke of landelijke krant, kun je grote sprongen maken in je business: je wordt geloofwaardiger voor je potentiële klanten, er wordt tegen je opgekeken omdat je in de krant staat, ja echt, en men kiest eerder voor jou dan voor je concurrent, want de algemene gedachte is nog steeds: wat er in de krant staat is waar. Je krijgt de wauw-factor omdat je in de krant staat. En je kunt de media-aandacht verspreiden op social media en op je website zetten. Je kunt het meenemen naar gesprekken met prospects en je zult zien dat je potentiële klanten eerder over de streep trekt om bij jou klant te worden. Daarom houd ik zo van publiciteit!

Neem controle over jouw succes, kom over je angst heen
Dus doe wat je echt wilt, of waarvan je weet dat je het moet doen. Ga het niet overdenken. Bedenk geen excuses. Laat je niet misleiden door negatieve stemmetjes in je hoofd. Neem controle over je business en word de beste versie van jezelf!

Inspirator Prince Ea heeft ervoor gezorgd dat ik deze blog geschreven heb. Hij inspireerde me met deze korte video: How to kill fear in 5 seconds . Echt de moeite waard om te kijken om in 5 seconden van je angst af te komen. Pas deze techniek (gebaseerd op het boek van Mel Robbins, The Five Second Rule) toe iedere keer als je de media wilt benaderen. Gegarandeerd dat je negatieve overtuigingen verdwijnen en je de telefoon oppakt en het nummer draait.

P.s.
Wil je onderzoeken hoe jij gratis publiciteit kunt genereren? Ik deel 7 publiciteitsstrategieën die voor klanten van mijn PR-programma’s gewerkt hebben. Het kan bijna niet anders dan dat er voor jou ook strategieën tussen zitten die jij kunt gebruiken. Ontdek welke in mijn gratis online PR-training morgen. Je kunt je hier aanmelden voor de gratis PR-training. Kun je niet? Schrijf je dan toch in, want dan houd ik je op de hoogte wanneer ik hem weer geef.


Welke angst ga jij overwinnen om nóg succesvoller te worden? Laat het me weten in een reactie!