Sherry Dyanne on mic

Hoge ogen gooide ze met haar optreden in De Wereld Draait Door eind vorig jaar. Heb je dat optreden gemist? Dan ken je haar misschien van haar indrukwekkende vertolking van Erikah Badu’s ‘Tyrone’ in de Soundmixshow in 2001. Als je haar muziek en stem hoort, doet ze denken aan de jazz van Billy Holiday uit de jaren ’30. Na haar optreden in DWDD is het snel gegaan met de zangeres. Ze treedt op door het hele land en is haar debuutalbum aan het afronden. In het buitenland hebben ze haar al wat langer ontdekt. In India is ze een bekendheid doordat haar muziek werd uitgekozen voor een autoreclame en in Turkije kunnen ze geen genoeg van haar krijgen. Sherry Dyanne, een jazz zangeres van formaat. Die is Nederland rijk en nemen ze ons niet meer af. Hoog tijd voor QT om kennis met haar te maken!

Wat deed je voordat je je fulltime op muziek ging richten?

‘Ik gaf wiskundeles op de middelbare school. Ook heb ik een strandwinkeltje gehad op Blijburg in Amsterdam. Ik verkocht daar zeilspullen, handgemaakte kleding van ontwerpers, speelgoed, zonnebrillen en korte broeken voor zakenmannen die onverwachts even kwamen genieten op het strandje.’

Wat heeft je doen besluiten om het roer om te gooien en je op muziek te focussen?

‘Ik hoopte altijd al dat ik me volledig zou kunnen richten op muziek maar in het begin weet je niet of dat reëel is. Ik was toen al blij als ik ergens op de achtergrond een zinnetje mee mocht zingen. Als je dan steeds vaker gevraagd wordt om op te treden, wordt de kans steeds groter dat je ervan rond kunt komen. Op een gegeven moment werd ik ook veel gevraagd om in het buitenland op te treden. Dit ging niet goed samen met mijn baan als lerares en mijn winkeltje. Ik heb toen naar mijn gevoel geluisterd en besloten me op muziek te concentreren. Ik vind dat als je de kans hebt, je hem ook moet nemen!’

Wie zijn jouw muzikale invloeden?

‘Dinah Washington en Billy Holiday zijn mijn grootste jazz invloeden. In de soul zijn dat vooral Otis Redding en Aretha Franklin. Maar ook artiesten als Aimee Mann en Norah Jones inspireren me.’

Je hebt samengewerkt met Trijntje Oosterhuis en in haar voorprogramma gestaan. Hoe is de samenwerking met Trijntje tot stand gekomen?

‘Trijntje en ik hebben elkaar ontmoet in Club Dauphine in Amsterdam tijdens een jamsessie. Ze vroeg me om op het podium te komen om met haar te jammen. Dat was echt een geweldig moment! Trijntje is een super leuk mens. Ze is heel relaxed en was meteen heel supportive. Ze vroeg me toen of ik mee wilde doen met haar ‘Never can say goodbye’ tour. Ik zei meteen: Ja!’

Je hebt al heel veel optredens gedaan maar er is nog geen album uit. Waarom heb je ervoor gekozen om eerst veel op te treden en daarna pas een album te gaan releasen?

‘Dat is eigenlijk gewoon zo gelopen. Ik denk dat het komt door mijn achtergrond. Muziek en dans horen bij mijn cultuur maar ik heb niet op het conservatorium gezeten. Ik ben wiskunde gaan studeren want ik dacht in eerste instantie dat muziek geen optie was. Omdat ik geen muzikale opleiding heb gedaan, heb ik alles zelf beetje bij beetje moeten leren. Bij muziek maken komt zoveel kijken! Je moet je eigen stijl vinden, leren hoe je goede teksten schrijft, hoe je aan een goede melodie komt en noem maar op. In het begin deed ik er drie maanden over om een nummer in te studeren. Nu lukt me dat binnen een uur. Ik heb dus ontzettend veel moeten leren en ik leer nog steeds iedere dag.’

De kritieken over je optredens zijn lovend en heel veel mensen kijken uit naar de releasedatum van je album. Wanneer kunnen we die verwachten?

‘Ik heb al een aantal nummers af en het schrijven gaat lekker dus ik hoop dat het voor het eind van het jaar af is. Op dit moment schrijf ik alles zelf maar ik ben nog op zoek naar mensen om mee samen te werken. Er staan al wat lijntjes uit. Zelf speel ik geen instrument maar met mijn stem zing ik mijn muzikale ideeën in en laat ik mensen horen welke kant ik op wil gaan met mijn album.. Het zal de sound hebben van de songs waarmee ik nu live optreed maar dan met nog meer van mezelf erin. Dus het wordt nog meer Sherry Dyanne!’

Sherry Dyanne on the mic 2

Naast eigen repertoire zing je ook veel covers. Waarom kies je daarvoor?

‘Dat doe ik omdat ik simpelweg nog niet zoveel eigen nummers heb. Ik kies covers die dicht bij mijn eigen werk liggen. Als het nummer me emotioneert en het past bij mijn stem dan zing ik het.’

Wat zorgt ervoor dat je iedere dag weer opstaat en vol inspiratie met muziek bezig bent?

‘Ik denk dat iedereen wel iets heeft waar ze zich thuis bij voelen. Als ik met muziek bezig ben, voelt het als thuiskomen. Mijn gevoel zegt dat ik dit gewoon moet doen! Ook hebben de woorden van Jill Scott en de gitarist van Spearhead me enorm geïnspireerd.’

Hoe hebben Jill Scott en Spearhead je geïnspireerd?

‘Jill Scott ontmoette ik toen zij nog niet bekend was en samen met The Roots optrad in Paradiso. Na het concert stond ze buiten bij de ingang een luchtje te scheppen. Ik was tijdens het concert zo door haar geraakt dat ik haar wel moest aanspreken. Ik vertelde haar dat ik zo onder de indruk was van haar performance en stem dat ik bij mezelf dacht dat ik maar beter kon stoppen met zingen. Jill Scott was heel toegankelijk en vertelde me tot mijn verbazing: I felt like that so many times girl! But there is only one Jill Scott and there is only one Sherry Dyanne. Just do you! Heel wijs en mooi vond ik dat. Het geeft je die extra push om door te gaan. De woorden van de gitarist van Spearhead zijn me ook altijd bijgebleven: ‘Soms lukt het wel, soms niet of soms duurt het langer en moet je iets even laten liggen maar no matter what: keep at it!’

Wat is het beste advies dat je kreeg over de muziekwereld?

‘Ik heb veel gehad aan het Amerikaanse boek All you need to know about the music business van Donald S. Passman. Ik heb daaruit geleerd dat het belangrijk is dat je jezelf niet voor al te lange tijd vast zet. De energie tussen mensen moet kunnen blijven stromen. Iets kan pas echt werken als iedereen zich happy voelt. Soms kun je dat alleen op het moment zelf weten en is het niet te voorspellen hoe dat over een tijd zal zijn. Maar je moet wel risico’s durven nemen in deze business. Je moet niet bang zijn om dingen te proberen. Vallen en opstaan hoort er gewoon bij.’

Naar welke muziek luister je zelf graag? Heb je tips voor QT-lezers?

‘Ik luister graag naar Melody Gardot. Zij is een Amerikaanse jazz zangers uit Philadelphia met een geheel eigen flow. Ze verloor haar zicht toen ze 19 jaar oud was en moest toen helemaal opnieuw beginnen met het leren muziek spelen. Ik zing zelf ook wel eens nummers van haar.’

Wanneer en waar kunnen we je zien optreden deze zomer?

‘Op 14 augustus treed ik op tijdens het Jazz Festival in Delft, op 28 augustus sta ik samen met Candy Dulfer op de Uitmarkt in Amsterdam en op 11 september treed ik op bij het South East Soul Festival in Amsterdam.’

Waarvoor wil je herinnerd worden?

‘Ik geloof daar eigenlijk niet zo in. Als je er niet meer bent, ben je er niet meer. The people that matter to me the most is my family. En als ik andere mensen mag raken vind ik dat natuurlijk fantastisch. Ik denk dat de momenten dat je daar niet bewust mee bezig bent, de meeste impact hebben.’

Wil je meer weten over Sherry Dyanne, ga dan naar:

www.sherrydyanne.com