Stichting STERK organiseert een landelijke conferentie, debat en mars in week tegen kindermishandeling door en voor jongeren

Amsterdam, 10 november 2015 – STichting Estafettemars voor de Rechten van het Kind (STERK) organiseert op 18 november 2015 tijdens de ‘Week tegen Kindermishandeling’ een estafettemars in Rotterdam door en voor studenten om aandacht te vragen voor de rechten van het kind. De mars wordt grotendeels gevormd door zo’n 450 MBO-studenten maar iedereen die een vuist wil maken tegen kindermishandeling kan deelnemen. Wethouder Jeugdzaken Hugo de Jonge geeft om 13.30 uur het startsein in de tuin van het stadhuis aan de Coolsingel. De mars eindigt bij het debatcentrum Arminius aan het Museumpark 3. Van 14.15-16.00 uur gaan jongeren hier in debat over kindermishandeling versus kinderrechten met een panel van experts uit de politiek, ervaringsdeskundigen en jeugdzorg. Op 17 november, de dag voor de mars, vindt er een conferentie plaats voor ruim 850 studenten van verschillende ROC’s in Nederland op de Erasmus Universiteit. Het programma bestaat uit meer dan 18 lezingen en workshops van hoogleraren, ervaringsdeskundigen en organisaties als Defence for Children, Warchild en Amnesty. Ook wordt er de ‘MBO Kinderrechten Award 2015’ uitgereikt aan de student methet beste idee voor het voorkomen en signaleren van kindermishandeling. Bekijk het hele programma via http://www.rechtenvanhetkind.com/agenda.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd om bij de estafettemars, het debat en conferentie aanwezig te zijn. Persaccreditatie kan aangevraagd worden bij Stephanie Aukes.

Cirkel doorbreken door voorlichting kinderen en jongeren
“In Nederland overlijdt minstens één kind per week aan de gevolgen van kindermishandeling. Toen ik dat schokkende feit 13 jaar geleden in de krant las, werd het mijn missie om daar iets aan te doen,” vertelt initiatiefnemer van STERK, Sjieka van Rooijen. “Met STERK wil ik de bewustwording van kinderrechten bij studenten en scholieren stimuleren. Het hele jaar door organiseren wij projecten met studenten en scholieren. De studenten worden opgeleid om voorlichting te geven over kinderrechten en kindermishandeling. Inmiddels is op zo’n 200 scholen voorlichting gegeven. Kinderen worden bewust gemaakt van: het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind, waarom dit verdrag in 1989 in het leven geroepen is, hoe je kindermishandeling herkent en hoe steun en hulp gezocht kan worden op school en bij elkaar. Voorlichting is hard nodig want slechts 39% van de Nederlanders weet dat er kinderrechten bestaan. Met voorlichting van scholieren en studenten heb ik het mijn missie gemaakt om de cirkel van kindermishandeling te doorbreken!”

De activiteiten op 17 en 18 november 2015 dragen de naam STRONG, Supporting The Rights of New Generation, en worden naast STERK georganiseerd door en voor studenten van het Albeda College, Stichting Young-up, Debatcentrum Arminius, de Erasmus Universiteit en Gemeente Rotterdam.

Over STERK
STichting Estafettemars voor de Rechten van het Kind (STERK) is in 2007 door Sjieka van Rooijen opgericht in navolging van de missie van de inmiddels overleden professor Van Dantzig. STERK wil aandacht vragen voor kindermishandeling en het schokkende feit dat alleen al in Nederland tussen de 100 en 200.000 kinderen bloot staan aan verwaarlozing en mishandeling en tenminste één kind per week hierdoor de dood vindt. Door middel van de jaarlijkse estafettemars, een kinderrechtendebat en conferentie krijgen kinderen en jongeren de mogelijkheid zelf in opstand te komen en aandacht te vragen voor deze misdaad. STERK wil graag dat alle steden in Nederland en daarbuiten het stokje overnemen volgens het estafetteprincipe. Inmiddels hebben Amsterdam, Rotterdam, Hoofddorp en Sittard één of meerdere estafettemarsen georganiseerd. Eén van de doelen van STERK is het thema kindermishandeling uit de taboesfeer halen. Door middel van lespakketten en voorlichting op basisscholen, gegeven door MBO-studenten, biedt STERK gedurende het hele jaar voorlichting over de rechten van het kind om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. http://www.rechtenvanhetkind.com

Noot voor redactie
Voor meer informatie, interviewaanvragen en persaccreditatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter Stephanie Aukes per e-mail: info

[at]supastar-pr[dot]com of telefoonnummer 06-24608220.

Interview-mogelijkheden
Interviews zijn mogelijk met bijvoorbeeld: initiatiefneemster Sjieka van Rooijen, een overlever van kindermishandeling, deskundigen uit de jeugdzorg, een leraar of sociaal maatschappelijk werker, een student van het Albeda College of iemand uit de politiek die betrokken is bij de activiteiten.

Hoge resolutie portretfoto’s van Sjieka van Rooijen
https://www.dropbox.com/sh/booy25cxn3iyiqy/AADJaHUR04fNEA5wiWum_PSaa?dl=0 (Noot bij foto’s: bij het gebruik maken van deze foto’s blijft het auteursrecht bij fotograaf Jan Holtslag en het portretrecht bij Sjieka van Rooijen. De foto’s zijn alleen bestemd om te gebruiken bij een verhaal over STERK en de activiteiten tegen kindermishandeling op 17 en 18 november 2015.)

Persaccreditatie
Persaccreditatie voor het debat en conferentie kunt u aanvragen bij Stephanie Aukes. Voor aanwezigheid bij de estafettemars (openbare gelegenheid) is uw aanmelding ook  zeer gewenst. Op die manier kunnen wij eventuele interviews plannen en alles in goede banen leiden.

N.B. De mars is ook voor publiek toegankelijk. De overige activiteiten zijn besloten.