Tips voor het omgaan met kritiek als ondernemer

Hoe zichtbaarder je wordt als ondernemer, hoe meer kritiek je kunt verwachten. Dat is niet altijd leuk. Het kan pijn doen en je letterlijk van je pad brengen. Het kan je doen twijfelen aan jezelf, aan je business en aan hoe jij de dingen aanpakt.

Met deze blog hoop ik dat je anders leert kijken naar kritiek. Dat het makkelijk wordt voor je om er mee om te gaan.

Ik krijg zelf regelmatig kritiek. Kritiek van geheel onbekenden voor mij. Kritiek waar ik niet om gevraagd heb.

Meestal kan ik er helemaal niks mee. Kritiek zegt vaak ook meer over diegene die de kritiek geeft. Maar dat wil niet zeggen dat het me soms niet raakt.

Heb je het wel eens meegemaakt dat je van een onbekende kritiek krijgt? Een mailtje in je mailbox, een negatieve comment onder een bericht op social media of erger: onder je FB-advertentie?

Ik heb inmiddels zoveel kritiek gehad van onbekenden dat ik er beter mee kan omgaan.

Zaterdag postte iemand onder mijn Facebook advertentie nog dit woordje:

“Overgewicht”

Ik lach daar nu echt om.

Maar ik krijg ook reacties als:

“Je moet je schamen hoe jij je profileert”

Dit was geloof ik één van de eerste negatieve mailtjes die ik kreeg. Echt niet leuk, maar nogmaals: het zegt vaak meer over diegene die je dat mailtje stuurt.

Afhankelijk van de toon van het mailtje, reageer ik er wel of niet op. Als ik reageer, dan bedank ik voor de feedback.

Een aantal inzichten en tips over het omgaan met kritiek:

  • Kritiek wil ook zeggen dat je iets goed doet, want je maakt iets los in mensen. Jij weet met jouw PR- en marketing mensen te raken. Voor- en tegenstanders zul je altijd hebben. Petje af dat jij je jezelf laat zien.
  • Als jij doet waar je hart ligt en authentiek handelt, dan kan je het niet verkeerd doen.  De kritiek die je krijgt, laat jouw groei als ondernemer zien. Blijf dus vooral doorgaan om mensen te bereiken met jouw authentieke zelf en laat zien wat je deze wereld te bieden hebt.
  • Bedenk of de kritiek waardevol is, of dat de kritiek meer iets zegt over diegene die het uit. Ieder mens heef namelijk ook last van weerstand of bepaalde twijfels. Als je voelt dat dat het geval is, laat de kritiek dan bij diegene.
  • Ga een ommetje maken als je geraakt wordt door kritiek. Het in beweging komen (in de natuur) werkt positief op je gedachten. Bedenk hoe geweldig goed jij anderen kunt helpen met jouw talenten en aanbod. Het is JUIST belangrijk om zichtbaar te zijn om mensen echt te kunnen bereiken.
  • Mediteer als dat je helpt of luister naar je favoriete muziek. Kom in ieder geval even tot jezelf: en bedenk hoe je met jouw waarde de wereld een beetje beter, mooier of gezonder maakt. Laat niemand dat van je afnemen. Laat niets of niemand je tegen houden in je missie.
  • Bedenk dat je niet iedereen kunt pleasen. En niet iedereen is ook jouw klant. Gelukkig maar ;-)


Heb jij wel eens ongevraagde kritiek gekregen? Hoe ben je daarmee omgegaan? Jouw tips en ervaringen zijn van harte welkom in een reactie.