Waarom je een persbericht nooit als bijlage moet versturen

Je heb een geweldig nieuw product, dienst of (online) programma ontwikkeld dat je met de hele wereld wilt delen. Je bent overtuigd van de nieuwswaarde en je gaat aan de slag met een persbericht.

In deze blog geef ik je een aantal tips geven over de verzending van een persbericht. Hoe kun je het beste een persbericht versturen aan de media.

Heb jij je persbericht wel eens als bijlage verstuurd aan journalisten en redacties?

Dan durf ik je op een briefje te geven dat je persbericht bijna niet of helemaal niet opgepakt werd. Het is misschien wel de grootst gemaakte fout die gemaakt wordt bij de verzending van persberichten.

Waarom moet je een journalist nooit een bijlage in je e-mail sturen?

4 redenen waarom je je persbericht nooit als bijlage in je e-mail moet versturen:

  • Allereerst is het een beveilingsrisico voor de journalist omdat computer virussen vaak binnen komen via bijlagen. Jij stuurt hem iets (meestal ongevraagd). Hij kent je (vaak) niet en moet één bijlage, of erger nog, meerdere bijlagen openen om jouw persbericht en/of aanvullende informatie te lezen. De kans dat hij jouw bijlagen gaat openen met alle risico’s die daarbij horen, is echt heel klein.
  • De spamfilter van het medium houdt je e-mail tegen vanwege de bijlage(n)
  • Een journalist zijn tijd is kostbaar. Als een journalist een bijlage moet openen, kost hem dat meer tijd. Vraag hem dus niet die extra handeling te verrichten.
  • Misschien wel de allerbelangrijkste reden: De belangrijkste informatie (waar je persbericht over gaat) is niet direct zichtbaar voor de journalist omdat het verstopt zit in de bijlage. Dat is een gemiste kans.

Hoe kun je dan wél het beste een persbericht versturen?

Verstuur je persbericht vanaf je eigen e-mailadres zodat je snel op verzoeken van journalisten kunt reageren en liever niet via het algemene adres (behalve als jij die beheert). Het is belangrijk om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor journalisten en snel op hun verzoeken te reageren. Verstuur je persbericht als platte tekst in de mail. Zie hier dit voorbeeld van één van de persberichten die ik verstuurd heb voor een klant. Dit is het begin gedeelte van de email. Ik hoop dat je dit een goed idee geeft van hoe ik het doe (en jij het dus ook kunt doen).

Voorbeeld persbericht als email versturen.

Je ziet dat ik meteen bovenaan een hyperlink heb gemaakt naar de website van mijn klant. Dan kan een journalist meteen doorklikken als hij dat wilt. Ik probeer het hem zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Hoe kun je het beste beeldmateriaal bij je persbericht versturen? Of andere bijlagen?

Ik kan me voorstellen dat je graag beeldmateriaal meestuurt. Verstuur beeldmateriaal of andere documenten ook nooit als bijlage bij je persbericht. Hoe verstuur je dat dan wel? Gebruik een hyperlink en zet die in je persbericht. Je kunt bijvoorbeeld op je website een pagina maken waar de journalist beeldmateriaal kan downloaden. Of je kunt een gratis dienst als Dropbox of Google Drive gebruiken. Binnen 1 minuut heb je een Dropboxaccount. Ik maak dan altijd een mapje waar ik al het beeldmateriaal in zet dat een journalist kan en mag gebruiken voor bij het artikel, interview of radio/tv-item. Je kunt in die map portretfoto’s van jezelf in zetten, van je product, je dienst, je business, je logo en alle andere documenten die handig zijn ter ondersteuning van het persbericht. Zie mijn eigen link naar mijn map voor de pers in Dropbox.

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen,  de volgende keer dat je een persbericht gaat versturen. Als je géén bijlagen verstuurt, vergroot je je kans op publiciteit aanzienlijk.

Als je trouwens nog nooit een persbericht geschreven hebt, dan raad ik je aan om deze tips voor de inhoud van een persbericht te lezen. Met de inhoud gaat het namelijk helaas vaak fout. Toen ik als (hoofd)redacteur werkte, verdwenen 95% van de persberichten die ik ontving, rechtstreeks in mijn prullenbak. Bij menig journalist zal dat niet anders zijn. Een hoog percentage zul je misschien denken, maar helaas is het de realiteit. En ik wil dat jij wél de pers haalt!

P.s. Velen van jullie vroegen mij wanneer ik weer een nieuwe gratis online PR-training geef. 10 mei om 10.00 uur zie ik je graag. Je kunt je hier aanmelden.

Wat is jouw ervaring met het verzenden van persberichten? Wat werkt voor jou het beste? Deel je ervaring of tip in een comment!