Waarom je geen persbericht nodig hebt om gratis publiciteit te krijgen

Ondernemers denken vaak dat ze een persbericht nodig hebben om in de media te komen. Maar een persbericht is lang niet altijd nodig en soms zelfs helemaal niet geschikt voor wat je een journalist wilt vertellen.

Plank misslaan
Het schrijven van een goed persbericht is een tijdrovende zaak. Het is namelijk niet eenvoudig om een objectief, niet-commercieel bericht te schrijven met een zo hoog mogelijke nieuwswaarde. Je moet er vaak ook veel research voor doen. Daar komt nog eens bij dat een persbericht een vaste structuur kent, anders als dan je gewend bent, en er zijn allerlei regels voor wat er wel en niet in mag. En juist omdat ondernemers vaak niet weten wat wel en niets slim is om in hun persbericht te zetten, gaat het vaak mis. Het levert hen geen publiciteit op. Zonde van de uren die erin gestoken zijn! Dus hoe fijn is het dat ik je nu kan vertellen dat je vaak helemaal geen persbericht nodig hebt om free publicity te krijgen!

Wel of geen persbericht
Wanneer heb je nu wel en niet een persbericht nodig? Ik raad je aan om alleen persbericht te schrijven als je “hard” nieuws hebt, dat breed verspreid kan worden. Dan kan een persbericht goed werken. Met “hard” nieuws bedoel ik dat je bijvoorbeeld: een nieuw product lanceertd at nog niet bestaat, een boek uitgeeft, een vernieuwende dienst ontwikkeld hebt die een groot probleem van mensen oplost enzovoorts. Het is iets heel concreets en er zit iets fris en vernieuwends in het verhaal.

Jij als deskundige in de media
Nu was ik afgelopen zondag gastspreker bij het #PakJePodium event van presentator Eva Brouwer en waren er veel deskundigen en experts in de zaal: business coaches, een haptotherapeut, een psycholoog, een coach die werkende moeders helpt, een coach die volle vrouwen aan meer zelfvertrouwen helpt en nog meer experts waarvan ik weet dat de media ze heel interessant zullen vinden. Waarom? De media is voor hun artikelen en radio- en televisieitems altijd op zoek naar fijne experts om mee samen te werken. En daarvoor hoef je echt niet de #1 expert op je vakgebied te zijn of al jaren te ondernemen. Wat belangrijk is, is dat je een goed verhaal hebt, een fijne stem (voor radio/tv) en prettig bent om mee samen te werken.

Interessante verhalen
Alle 8 ondernemers op het podium waren experts op hun vakgebied. Alle 8 hadden ze, dankzij de coaching van Eva Brouwer, een goed verhaal. Alle 8 zouden heel goed free publicity kunnen krijgen. Als voormalig (hoofd)redacteur en PR-coach werd ik meteen enthousiast van hun persoonlijke verhalen en zag ik al pakkende titels van artikelen voor me. Als deskundige heb je een schat aan kennis en ervaring op jouw vakgebied. De haptotherapeut vertelde hoe je beter in je lijf kunt gaan zitten, de psycholoog vertelde over rouwen om je werk. Stuk voor stuk interessante verhalen voor de media. Daarom werk ik ook zo graag met ondernemers die expert zijn op hun gebied en een autoriteit willen worden. Ik heb voor deze doelgroep zelfs speciaal een online free publicity programma ontwikkeld omdat zij echt keer op keer in de media kunnen komen.

Wat werkt voor deskundigen
Ben jij ook zo iemand met veel kennis en een goed verhaal? Heb je niet direct hard, concreet nieuws? Ga dan niet ingewikkeld doen met een persbericht. De media zit op je te wachten maar niet op je persbericht omdat je niet echt keihard nieuws hebt. Wat je wel hebt, is kennis op jouw vakgebied. En die kan heel waardevol zijn voor lezers, kijkers en luisteraars. Maar dat hoef je niet in een persbericht te verwoorden.
Wat dan wel? Het antwoord is heel simpel: stuur de media gewoon een mailtje of belletje. Deel jouw kennis. Geef jouw mening. Wat helemaal een goede binnenkomer is, is om jezelf te introduceren door te reageren op iets dat de actualiteit is.

Maak een statement
Er gebeuren vast dingen op jouw vakgebied waar je een mening over hebt. Iets dat niet klopt, of iets dat volgens jou uit z’n verband getrokken wordt, of bepaalde kennis die niet gedeeld wordt, waarvan jij vind dat dat wel zou moeten. Benader de media daarmee en je hebt meteen een mooie (actuele) binnenkomer!
En als je dan dat felbegeerde interview scoort, groei je door de media-aandacht in expertstatus en autoriteit, wat je super aantrekkelijk maakt voor potentiële klanten. Laat je het me weten als het gelukt is?

Wil je meer tips over hoe je zonder persbericht in de media kunt komen? Doe op woensdag 10 mei gratis mee met mijn online masterclass. Je kunt je hier aanmelden voor deze gratis PR-training.

Laat in een comment weten wat jouw ervaring is met het versturen van persberichten en het effect, of hoe jij op een andere creatieve manier media-aandacht hebt weten te genereren. Ik ben benieuwd!