Waarom je persberichten genegeerd worden (en hoe je dat oplost)

Waarom blijft het stil na je persbericht? Dit moet je weten

Krijg jij te weinig media-aandacht?

Stuur je wel eens een persbericht, maar hoor je daarna… niets? Vraag je je af of jouw communicatie- of marketingafdeling wel alles uit PR haalt, terwijl andere bedrijven wél zichtbaar zijn in de media?

Het willen maken van een persbericht is slechts één mogelijkheid om de media te bereiken. De echte uitdaging ligt in hoe je je boodschap verpakt en dat je het op het juiste moment aan de media presenteert.

Wat gaat er mis?

In de afgelopen 20 jaar heb ik honderden organisaties geholpen om meer free publicity te krijgen. Ik ben nog geen enkel bedrijf tegengekomen waar niet nóg meer uit PR gehaald kan worden.

De juiste mediabenadering leidt tot publicaties, interviews en meer zichtbaarheid. Maar in de praktijk zie ik het vaak misgaan.

Veelgemaakte fouten:

❌ Het verhaal is niet interessant genoeg – Journalisten zijn op zoek naar nieuws, geen reclame. Zorg dat jouw verhaal nieuwswaarde heeft.

❌ De timing is verkeerd – Een goed verhaal op het verkeerde moment kan gemakkelijk verloren gaan tussen ander nieuws.

❌ De boodschap is onduidelijk of te commercieel – Journalisten willen feiten en relevante informatie, geen marketingpraat.

❌ De titel trekt geen aandacht – De kop van je persbericht bepaalt of een journalist het opent of negeert.

Denk als een journalist

Het belangrijkste in PR? Jezelf kunnen verplaatsen in een journalist. Ik zeg altijd:

Leer denken als een journalist. Wat wil een journalist? Wat maakt jouw verhaal nieuwswaardig? Hoe kun je hem helpen aan een sterk verhaal?

Een journalist ontvangt dagelijks tientallen, soms honderden persberichten. Om op te vallen, moet je niet alleen relevant zijn, maar ook je verhaal helder en beknopt presenteren.

Hoe krijg je wél media-aandacht?

In mijn trainingen en coaching leer ik marcom-professionals en ondernemers hoe ze wél die waardevolle media-aandacht krijgen.

Hier zijn enkele tips om je persbericht te verbeteren:

🎯 Ken je doelgroep – Welke media lezen jouw potentiële klanten? Stem je boodschap daarop af.

📰 Maak het relevant – Koppel je nieuws aan actuele ontwikkelingen of trends in jouw branche.

🖊 Houd het beknopt – Een goed persbericht is niet langer dan één A4 en bevat alleen de kern van het nieuws.

📅 Kies het juiste moment – Verstuur je bericht op een strategisch moment voor maximale impact.

Wil jij dat jouw team effectiever met media werkt en het maximale uit PR-inspanningen haalt? Ik denk graag met je mee! Neem vrijblijvend contact op.