Er wordt mij vaak gevraagd wat pr betekent; wat het precies inhoudt. Een logische vraag gezien het feit dat PR een zeer ruim begrip is en in Nederland nog niet zo’n grote bekendheid heeft als in Amerika bijvoorbeeld. Er bestaan vele definities voor Public relations. Professionals kunnen het simpelweg niet eens worden over een eenduidige definitie. PR omvat ook een hele hoop. Dit is de beschrijving die mij het meest aanspreekt:

Public relations (ofwel PR) is het consequent bevorderen van de relaties tussen een organisatie en haar publieksgroepen, waardoor een geest van vertrouwen en sympathie opgebouwd en onderhouden wordt.

Wat zijn voorbeelden van specifieke PR-taken?
⇒ Het doen van research om de markt te verkennen, doelgroepen te
definiëren en doelstellingen te bepalen;
⇒ Strategische pr/marketingplan vervaardigen en planning bepalen.
Uitvoeren pr/marketingplan;
⇒ Externe communicatie: lobbyen en beïnvloeden van de publieke
opinie, generen van (free)publicity, ghost writing, persberichten
uitgeven, het organiseren van campagines en het inhaken op speciale
evenementen;
⇒ Interne communicatie: het zorgen voor een gemotiveerd team om
mee te werken.

Wat is Free Publicity?
Free publicity is één van de onderdelen van de public relations. Free publicity is een strategie de media in te zetten voor een bepaald doel. Bijvoorbeeld het verkrijgen van bekendheid door het brengen van nieuws (bijvoorbeeld een cd release of de aankondiging van een evenement). Deze media-aandacht is goud waard. Het nieuws van persberichten in de redactionele vakkolommen ervaart de lezer als geloofwaardig. Vandaag de dag blijken bovendien persberichten op het internet populairder te zijn dan in vakbladen. Internet is hét communicatie-medium van deze tijd en zou dan ook optimaal ingezet moeten worden voor het genereren van free publicitiy.

Wat is een pr-agent/ publicist?
Een pr-agent/ publicist is iemand die relaties met de media onderhoudt en media-aandacht genereert voor cliënten: organisaties en individuen zoals artiesten, televisiepresentatoren en filmsterren. Een publicist kan voor iedereen ingezet worden die regelmatig in de publiciteit komt of wil komen met een bepaald doel. Het vak van een publicist valt onder de noemer Public Relations.

Dit beroep van publicist is in de Verenigde Staten een veel voorkomend en hoog gewaardeerd beroep in de entertainment wereld. Iedere grote ster, van Beyoncé en Kanye West tot Paris Hilton, heeft zijn of haar eigen pr agent/ publicist aan diens zijde.

In Nederland is het fenomeen van pr-agent in de muziek- en entertainment sector nog niet zo bekend.

Supastar-pr is de Nederlandse vertaling van een pr-agent/ publicist én meer! Klik hier voor Supastar-pr’s expertise.