Wat te doen als je persbericht niet het gewenste resultaat oplevert

Het kan heel frustrerend zijn als je persbericht niet het resultaat oplevert waarop je had gehoopt. Je stuurt het aan tientallen, of zelfs een paar honderd journalisten en bloggers, maar je krijgt geen of weinig respons. Daar kun je echt van balen, vooral als je weet dat je een goed persbericht hebt geschreven. 

Als het geen resultaat oplevert, kan het verleidelijk zijn om het er maar bij te laten zitten. Maar je hebt er veel tijd aan besteed, je hebt het tot in de puntjes uitgewerkt en zelfs laten proeflezen door collega’s en familie.

Sommige journalisten hebben misschien wel interesse getoond maar hebben aangegeven geen ruimte te hebben, of de grote publicaties of programma’s waarop je gehoopt had, hebben niet gereageerd. Doe één ding alsjeblieft niet: de handdoek in de ring gooien want wat je nú onderneemt kan het verschil maken in mislukte PR-campagne of succesvolle PR-campagne.

Wat kun je na het verzenden van een persbericht het beste doen?  Ik deel graag 3 tips met je zodat je meer resultaat kunt halen uit je persbericht.

  1. Check je doelgroep. Weet je zeker dat je de juiste journalisten en publiek hebt bereikt met je persbericht? Het versturen van een persbericht aan zoveel mogelijk journalisten, klinkt misschien als een goed idee, maar dat is het niet. Journalisten nemen het je niet in dank af als je hen iets opstuurt over een onderwerp dat helemaal niet passend is bij doelgroep voor wie zij schrijven of uitzenden.

    Zorg er dus voor dat je het persbericht aan de juiste journalisten en bloggers stuurt. Een verhaal over een nieuw boekhoudsysteem is bijvoorbeeld niet interessant voor een interieurmagazine. Je denkt misschien: die fout maak ik niet, maar het gebeurt nog steeds veel. Het is misschien wel de grootste irritatie bij journalisten.

    Ik herinner me nog goed dat een politiek verslaggever tijdens een bijeenkomst over de journalistiek vertelde dat hij wel eens een persbericht over naaigaren had ontvangen. (Groot) foutje, bedankt.

  2. Doe ALTIJD follow up. In mijn 15-jaar ervaring in de PR heb ik geleerd en ervaren dat je het meeste succes behaalt als je follow up geeft aan een persbericht. Wat bedoel ik daarmee en hoe pak je dat aan?

    Hier volgen de stappen: Toen ik nog de PR voor bedrijven deed, liet ik na het verzenden van het persbericht, het persbericht eerst even bij redacties, journalisten en bloggers ‘inweken’.Je geeft ze dan de mogelijkheid om zelf te reageren. Reageerde de gewenste media niet, dan werkte ik een lijstje af van zogenaamde voorkeursmedia: media waar mijn klant graag in wil verschijnen en waarvan ik ook denk dat die media mijn klant en zijn of haar nieuws interessant kan vinden.

    Bij dat lijstje van journalisten deed ik follow up: ze ontvingen nog een aanvullende mail of een belletje van me. Of allebei. En dat leverde me altijd resultaat op. Dus, doe altijd follow up.

    Het succes van je PR-campagne hangt sterk af van doorzettingsvermogen, doortastendheid en je inlevingsvermogen in de doelgroep van de journalist Dus als je wilt stoppen met je PR-inspanningen vraag jezelf dan af: heb ik daadwerkelijk ALLES gedaan om er een succes van te maken?

  3. Zet het persbericht op je website en deel het op social media. Vandaag de dag hebben wij als ondernemers zelf mooie kanalen om ‘eigen publiciteit’ te genereren. Zet je persbericht vooral op je site en link hiernaar op social media zoals Twitter, Facebook en Linkedin. Zo krijg je extra traffic naar je site, geef je journalisten die Googlen de kans om jouw bericht te zien en heb je een goed verhaal voor potentiële klanten.

Gratis PR-masterclass
Meer tips over PR-campagnes met effect? Doe op 21 juni mee met mijn gratis online masterclass over publiciteit. Je kunt je hier aanmelden om bij deze publiciteitstraining te zijn.


Heb je zelf nog een aanvullende tip om het meeste te halen uit een persbericht? Deel het in een reactie.