Zo kom je in contact met de juiste journalisten voor jouw branche

Wil je een goede relatie opbouwen met een journalist die over jouw vakgebied schrijft? Lees dan zijn of haar publicaties, bekijk of beluister zijn of haar radio- of televisieuitzendingen. Daardoor kun je namelijk veel beter anticiperen op wat hij of zij belangrijk vindt.

Het is in feite hetzelfde als dat je een gesprek hebt met een prospect. Je bereid je voor op dat gesprek door bijvoorbeeld iemands website te bekijken, het LinkedIn profiel erbij te pakken en je schat in hoe je diegene het beste kunt helpen. Met een goede voorbereiding, vergroot je je kans dat je de klant binnen haalt. Hetzelfde geldt voor gratis publiciteit.

Ben je op de hoogte van waar de journalist over schrijft en kun je inhaken op een recent artikel? Dan ben je op de goede weg om een relatie op te bouwen en free publicity voor je business te scoren. Verspreid jij wel eens goede artikelen van journalisten op social media? Dan ben je helemaal goed bezig om een vruchtbare relatie op te bouwen.

Nu je dit weet, nodig ik je uit om op LinkedIn eens je favoriete publicatie of programma in de zoekbalk in te tikken. Zou je bijvoorbeeld graag in VROUW Magazine komen of op VROUW.nl? Tik “VROUW Magazine” in de zoekbalk in en je vindt deze journalisten die bij de VROUW redactie van de Telegraaf werken (log wel even in om de lijst ook daadwerkelijk te zien).

Bekijk de profielen in de lijst en Google deze journalisten om te kijken of je kunt achterhalen waar zij over schrijven of uitzenden. Kijk ook op hun social media accounts en ga hen volgen. Hetzelfde kun je doen als je bijvoorbeeld graag eens aan wil schuiven bij BNR Nieuwsradio. Tik “BNR Nieuwsradio” in in de zoekbalk van Linkedin en je vindt interessante journalisten.

Heb je een goed verhaal, een nieuwswaardig event of een ander leuk nieuwtje voor een bepaald medium, benader een journalist dan.

Je wilt niet weten hoe vaak ik bedankt werd dat ik een journalist benaderde met iets leuks.

Je kunt als je interesse hebt om met mij te werken een gratis belafspraak aanvragen, dan kijk ik samen met je naar je nieuwswaarde en of ik je kan helpen met het krijgen van media-aandacht.

P.s. Je hebt even niet van mij gehoord. Dat kwam door mijn verhuizing van Amsterdam naar Eindhoven. Wat komt er veel kijken bij een verhuizing en verbouwing zeg! Dat had ik onderschat. En ondanks dat nog niet alles klaar is in mijn nieuwe huis en er veel mis is gegaan met de verbouwing, voel ik me hier al heel erg thuis.

The back story (als je het leuk vindt om te lezen): Ik ben geboren in Eindhoven maar wilde altijd al naar de Randstad, want daar was het cool ;-). Voor mijn studie ben ik naar Den Haag verhuisd. Daarna verkaste ik zo snel als ik kon naar de hoofdstad van Nederland, Amsterdam. Mijn hoofddoel was bereikt: ik woonde eindelijk in deze wereldstad. Ik heb er 14 jaar met veel plezier gewoond. Maar de laatste tijd, verlangde naar meer rust (Amsterdam is echt heel druk geworden) en ik wilde dichter bij mijn familie wonen.

Inmiddels was ik alweer bijna 20 jaar weg uit Eindhoven. Eindhoven voelt dan ook als een compleet nieuwe stad voor me. Ik woon in het centrum maar toch op een rustige plek. In een paar minuten loop ik naar Down Town Gourmet Market (ik noem het De Hallen want het zijn net de Foodhallen van Amsterdam, maar dan op z’n Brabants)

Ik woon nu op 10 minuten afstand van mijn ouders en ik vind het heerlijk om zo dicht bij ze in de buurt te wonen. En niet onbelangrijk: mijn twee huisgenoten, konijnen Senna (v) en Cato (m) hebben de verhuizing, ondanks hun hoge leeftijd en blind/doofheid van de witte, goed doorstaan (zie foto) en voelen zich ook al thuis. Helemaal happy in Eindhoven de gekste dus!

Huiskonijnen Senna en Cato

Groet,

Stephanie Aukes
PR-expert en business strateeg