Zo maak je van een afwijzing 8x een kans als ondernemer
Je bent afgewezen. Een potentiële klant heeft “nee” gezegd tegen je aanbod, je Facebookpost krijgt geen likes of een journalist meldt dat hij je niet gaat interviewen voor de krant. Heb je het persoonlijk opgevat? Geef je het op? Ben je er klaar mee? Ik hoop het niet. Zie een afwijzing als een kans. Een wat? Ja, een kans. 8 kansen zelfs, namelijk een:

Leerkans. Ik zie elke afwijzing als een leermoment. Ik wil achterhalen waarom ik de afwijzing heb gekregen zodat ik mezelf kan blijven verbeteren waar nodig.

Het gevoel van afwijzing duurt maar even (hoe rot het soms ook voelt!) maar de lessen die je eruit leert, kun je een leven lang gebruiken om meer succes te hebben. Als ik even een dip heb, helpt het me echt om zo te denken.

Vierkans. Dat je een “nee” hebt gekregen in een sales gesprek met een potentiële klant, betekent dat je dichterbij een “ja” bent ;-) Vier dat je een acquisitiegesprek hebt mogen doen. Vier dat je er weer iets uit geleerd hebt en vier dat er een “ja” gaat komen.

Vechterslustkans. Gebruik de energie die je voelt bij het krijgen van een “nee” om het de volgende keer nog beter aan te pakken.

Voel die vechtlust in je (i.p.v. die teleurstelling) om de volgende keer wél te slagen.

Hoe ik dat doe? Stel de krant heeft “nee” gezegd tegen jouw persbericht. Bel dan een andere krant op met die vechterslust die je voelt. Dat werkt voor mij zo goed.

Zo heb ik een keer 7 kranten moeten bellen, voordat ik een “ja” kreeg van een opinieredactie.

Mijn klant en ik hadden een fantastisch opiniestuk geschreven (vonden we zelf) maar alle journalisten aan wie we het voorlegden zeiden “nee”.

Ik was enorm teleurgesteld en wilde het bijna opgeven maar diep van binnen geloofde ik echt in ons stuk en ik wilde het gewoon gepubliceerd krijgen.

En guess what? Toen ik het Parool belde, werd ons opiniestuk het hoofdopiniestuk in de krant. Bijna twee pagina’s groot met een mooie portretfoto van mijn klant erbij. Whoop whoop!

Als ik had opgegeven, hadden we niks. Niks geen publiciteit.

Bij free publicity gaat het er echt om dat je niet opgeeft. Soms lukt het krijgen van persaandacht met één belletje of mailtje.

Soms heb je een lange adem nodig. Ik ben succesvol geworden in PR omdat ik niet opgeef. Omdat ik me vastbijt in het krijgen van succes en niet meer loslaat.

Dus als het even tegen zit met PR, geef niet op. Wel is het belangrijk dat je de juiste aanpak hanteert. Daar gaat het bij veel ondernemers mis.

Dat is ook precies waar ik ondernemers mee help: hun verhaal nieuwswaardig brengen en media op de juiste manier, met de juiste woorden benaderen.

Attitudekans. Dit is jouw groeimindset moment. Kies je ervoor om in het negatieve te blijven hangen? Of kies je voor die ‘growth mindset attitude’ waarover ik het had in mijn vorige blog?

Relatiekans. Dat een klant of een journalist je aanbod heeft afgewezen, betekent alleen maar “niet nu”.

Jouw reactie op de afwijzing, kan de band met je prospect of de journalist juist versterken.

Het kan ervoor zorgen dat je de klant of journalist straks wel voor je wint.

Wees dus positief in je reactie, laat jouw teleurstelling niet blijken. Zo zullen ze je onthouden en heb je kans dat ze bij je terug komen.

Ik maak het regelmatig mee dat ondernemers met wie ik een aantal jaar geleden een acquisitiegesprek heb gehad, weer contact opnemen om alsnog te leren hoe ze de perfecte mediastrategie kunnen opzetten voor maximaal resultaat.

Doorzettingskans. Dit is jouw moment om je emotionele veerkracht te vergroten. Om de teleurstelling snel te verwerken en om te zetten in de kracht om door te gaan en te denken: er komt iets beters op mijn pad.

Berustingskans. Haal een keer diep adem als de afwijzing je raakt. En denk daarna: het zal zo moeten zijn. Het zal ergens goed voor zijn. Sinds ik zo denk, helpt dat mij bij alles. Ik denk letterlijk: dit is kennelijk mijn weg. En dat geeft heel veel rust.

Saleskans. Je potentiële klant zei “nee” of de journalist wil je niet interviewen?

Stel: een klant vindt je aanbod “te duur”, dan kun je ze altijd nog een product of dienst aanbieden die aantrekkelijker geprijsd is.

Stel: een journalist zeg nee: dan zeg je: “Wat zou je wel interessant vinden?”

Mocht je op dit moment een teleurstelling te verwerken hebben, dan hoop ik dat deze 8 kansen je helpen. Dat je weer spirit voelt, je schouders ophaalt en denkt:

Whatever, let’s go, I am a Supastar!

Hartegroet,

Stephanie Aukes

P.s. Wil je jouw inner Supastar ontdekken en leren hoe je in de media komt zodat je als een autoriteit wordt gezien? Misschien is mijn bestseller Kraak de mediacode iets voor je.